Kvetná nedeľa či Zelený štvrtok sú minulosťou. Ako sa po novom nazývajú sviatky Veľkej noci?

ta3/Milan Špak
6.4.2023 06:00

Zelený štvrtok, Veľký piatok či Veľkonočný pondelok sú pomenovania, ktoré sú v mysliach Slovákov roky zakorenené. Už druhý rok však tieto dni nesú nové názvy. Pozrite si prehľad toho, ako sa po novom v liturgickom kalendári volajú veľkonočné sviatky.

Kvetná nedeľa či Zelený štvrtok sú minulosťou. Ako sa po novom nazývajú sviatky Veľkej noci?
TASR - Dano Veselský

Zmeny názvov veľkonočných sviatkov nastali na základe nového vydania Rímskeho misálu, ktoré vstúpilo do platnosti 1. januára 2022. Ide o základnú liturgickú knihu, ktorá sa využíva pri rímskokatolíckych bohoslužbách. Úprava pomenovaní je snahou o väčšiu vernosť latinskému originálu, uviedla minulý rok Konferencia biskupov Slovenska. Názvy v novom Rímskom misále sú totiž podobnejšie tým v originálnom Missale Romanum.

"Neznamená to, že zaužívané výrazy v slovenskom jazyku treba pokladať za nesprávne: vo vydaní misála pre anglicky hovoriaci svet nie je Maundy Thursday alebo Good Friday, ale Holy Thursday a Friday of the Passion of the Lord, pretože takto je to bližšie latinskému originálu," uviedol vlani vtedajší hovorca Konferencie biskupov Slovenska Martin Kramara.

Zmenami si prešli všetky dni 

Úpravou si prešlo i samotné pomenovanie Veľký týždeň, ktorý sa po novom nazýva Svätý týždeň. Začína sa tradične Kvetnou nedeľou, ktorá nesie od minulého roka prívlastok palmová. V tento deň vítali Ježiša v Jeruzaleme palmovými ratolesťami. Ako uvádza oficiálna stránka Konferencie biskupov Slovenska, u Židov a starých Rimanov bola palmová ratolesť symbolom víťazstva, v Novom zákone je zase "symbolom triumfu mučeníka".

Zelený štvrtok podľa etnologičky Kataríny Nádaskej získal svoj prívlastok tým, že sa konzumovali zelené bezmäsité jedlá ako napríklad špenát alebo žihľavový prívarok. V novom Rímskom misále dostal tento deň pomenovanie Štvrtok svätého týždňa. Veľký piatok, ktorý je na Slovensku štátnym sviatkom, je dňom, kedy sa neslúžia sväté omše a veriaci dodržiavajú prísny pôst. "Tento deň je osobitne zasvätený spomienke Ježišovho utrpenia a smrti na kríži," uvádza KBS. Od minulého roka nazývajú rímskokatolíci tento deň Piatok utrpenia pána.

Na Bielu sobotu sa ľudia chodili klaňať k Božiemu hrobu. Ako pre ta3 povedala etnologička, biela farba je symbolom nového života. Dnes jej hovorí Svätá sobota. Veľkonočná nedeľa je dňom, kedy veriaci slávia Ježišovo zmŕtvychvstanie. Nedeľa je pre kresťanov najdôležitejším dňom Veľkej noci. Od minulého roka sa jej hovorí Veľkonočná nedeľa Pánovho zmŕtvychvstania.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok