Macron pricestoval do Číny. S prezidentom Si Ťin-pchingom majú hovoriť aj o Ukrajine

ta3 ČTK
5.4.2023 10:33

Francúzsky prezident Emmanuel Macron pricestoval do Číny. Počas trojdňovej návštevy plánuje hovoriť aj s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Témou rozhovorov má byť aj Ukrajina.

Čína môže vďaka svojim blízkym vzťahom s Ruskom hrať dôležitú úlohu pri hľadaní cesty k mieru na Ukrajine, uviedol v stredu francúzsky prezident Emmanuel Macron po svojom prílete do Pekingu. Informovala o tom agentúra AFP.

Vojna na Ukrajine, ktorá už viac ako rok čelí ruskej invázii, bude podľa predpokladov jedným z hlavných bodov štvrtkového rokovania Macrona s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Na trojstrannej schôdzi sa zúčastní aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Čínsky prezident v marci absolvoval trojdňovú štátnu návštevu Moskvy a Peking v uplynulých týždňoch predstavil mierový plán pre Ukrajinu. Západ je ale vzhľadom na tesné vzťahy Číny a Ruska k čínskemu návrhu skeptický.

Macron v stredu po prílete do Pekingu zdôraznil, že dialóg s Čínou je kľúčový. "Nemôžeme dopustiť, aby dialóg s Čínou viedlo výhradne Rusko," povedal. Francúzsky prezident tiež uviedol, že sa čoraz viac hovorí o napätí medzi Východom a Západom, ale že nie je dôvod pristúpiť na "logiku dvoch antagonistických blokov".

Krátko pred začatím trojdňovej návštevy Číny telefonoval Macron so svojím americkým náprotivkom Joeom Bidenom. Obaja štátnici sa zhodli, že je potrebné presvedčiť Čínu, aby pomohla k skorému ukončeniu vojny na Ukrajine a nastoleniu trvalého mieru v regióne, uviedol dnes Elyzejský palác.

Macron má v stredu na programe stretnutie s francúzskou komunitou v Číne. Hlavná časť rokovaní je plánovaná na štvrtok, v piatok sa francúzsky prezident vydá do Kantonu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok