Víťazstvo nie je ďaleko, vyhlásil Zelenskyj v Poľsku. Duda mu udelil najvyššie štátne vyznamenanie

ta3 TASR
5.4.2023 07:54

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je s manželkou Olenou na oficiálnej návšteve Poľska, vo varšavskom prezidentskom paláci hostí privítal jeho náprotivok Andrzej Duda s manželkou. Informovali o tom v stredu poľské médiá, podľa ktorých Zelenskyj uviedol, že jeho návšteva je gestom vďačnosti.

Ukrajina od vlaňajšieho februára čelí ruskej vojenskej agresii a Poľsko patrí k štátom, ktoré napadnutú krajinu najviac podporujú. Duda po rokovaní štátnikov povedal, že Poľsko poslalo na Ukrajinu štyri stíhacie lietadlá MiG-29, ďalšie štyri kusy tam smerujú a Varšava je pripravená poskytnúť ukrajinskému letectvu ešte ďalších šesť lietadiel, ktoré sa teraz pripravujú.

"Predpokladáme, že by mohli byť odovzdané pomerne skoro," uviedol na spoločnej tlačovej konferencii poľský prezident, podľa ktorého tak Poľsko Ukrajine môže teraz celkom odovzdať 14 lietadiel MiG-29. Varšava v marci oznámila, že odovzdá Ukrajine štyri bojové lietadlá MiG-29, rovnaký počet stíhačiek tohto typu odovzdalo Kyjevu aj Slovensko. Poľský prezident v stredu podľa agentúry Reuters ďalej uviedol, že Poľsko sa usiluje o získanie dodatočných bezpečnostných záruk pre Ukrajinu na júlovom summite NATO v litovskom Vilniuse, ktoré majú posilniť vojenský potenciál krajiny.

"Moja návšteva Poľska je gestom vďačnosti. Robíte pre Ukrajinu všetko možné, posilňujete nás na bojisku. Ďakujem vám za podporu nášho členstva v Európskej únii," povedal neskôr Zelenskyj podľa poľských médií, pričom tiež Dudovi ďakoval za poľskú podporu pre vstup Ukrajiny do NATO.

Podľa úradu poľského prezidenta spolu obaja štátnici rokovali okrem iného o tom, ako udržať jednotu a podporu Západu pre Ukrajinu a dotkli sa aj ekonomických alebo historických tém, napísal Onet. Zelenskyj dostal od Dudy najstaršie a najvyššie poľské vyznamenanie, takzvaný Rád bielej orlice. Podľa kancelárie poľského prezidenta ho získal za zásluhy o prehĺbení poľsko-ukrajinských vzťahov, službu bezpečnosti alebo ochrane ľudských práv. "Neopustili ste Ukrajinu ani svojich krajanov. Ste vzorom vodcovstva," povedal Duda pri ceremónii.

Program prezidenta

Oficiálna návšteva ukrajinského prezidentského páru v Poľsku začala predpoludním slávnostným uvítaním na nádvorí prezidentského paláca prezidentom Dudom a prvou dámou Agatou Kornhauserovou-Dudovou. Zatiaľ čo poľský prezident a prvé dámy oboch krajín boli oblečení vo formálnych šatách, ukrajinský prezident mal na sebe svoju typickú tmavú mikinu a khaki nohavice.

Zelenskyj má podľa agentúr rokovať aj s poľským premiérom Mateuszom Morawieckým a stretnúť by sa mal s ukrajinskými utečencami alebo s podnikateľmi, ktorí by sa mohli podieľať na obnove Ukrajiny. Morawiecki podľa stanice TVN24 už v utorok povedal, že by s prezidentom chcel hovoriť aj o dovoze ukrajinského obilia a ďalších poľnohospodárskych produktov do Poľska. Poľskí poľnohospodári sa sťažujú, že poľský trh zaplavila lacnejšia ukrajinská produkcia.

Poľsko patrí ku krajinám, ktoré najviac podporujú Ukrajincov čeliaci už viac ako rok ruskej agresii. Pomáha im vojensky a slúži aj ako logistické centrum pre dopravu vojenského materiálu na Ukrajinu. Táto krajina tiež prijala v absolútnych číslach najvyšší počet ukrajinských utečencov, za posledných 13 mesiacov viac ako milión, napísala agentúra Reuters.

Zelenskyj od vpádu ruských vojsk do svojej vlasti vlani vo februári cestuje do zahraničia len zriedka. Súčasná návšteva Poľska je pre neho tretím výjazdom za hranice od začiatku ruskej invázie a zároveň je prvou oficiálnou návštevou Poľska, poznamenala stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe. Zelenskyj predtým susednú krajinu navštívil krátko pri svojej minuloročnej ceste do Washingtonu a tento rok vo februári pri ceste do Londýna, Paríža a Bruselu. Agentúra AP okrem iného upozorňuje na fakt, že ukrajinského prezidenta v stredu na zahraničnej ceste sprevádza jeho žena Olena Zelenská. Od začiatku ruskej invázie prvý pár Ukrajiny do zahraničia cestoval samostatne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok