Ostreľovanie Donecka si vyžiadalo viacero obetí a zranených. Rusi sa snažia ovládnuť Bachmut

ta3 ČTK
5.4.2023 07:02

Pri ruskom ostreľovaní Doneckej oblasti na východe Ukrajiny zahynulo v utorok šesť civilistov a ďalších sedem utrpelo zranenie. Informuje o tom v stredu server The Kyiv Independent s odvolaním sa na ukrajinské úrady. Ukrajinskí vojaci za posledný deň odrazili na východe krajiny vyše 60 ruských útokov a invázne sily sa snažia o plné ovládnutie Bachmutu, uviedol v rannom hlásení ukrajinský generálny štáb.

ISW: Putin sa snaží o celkové víťazstvo na Ukrajine, vsádza na preťahovanie vojny
TASR/AP

V troch obciach v Doneckej oblasti zahynula okrem iného zdravotná sestra, píše The Kyiv Independent. Útoky navyše poškodili obytné domy aj jednu administratívnu budovu.

Jedny z najtvrdších bojov sa naďalej odohrávajú v okolí Bachmutu, ktorý sa ruské jednotky snažia už mesiace dobyť v snahe o obsadenie celej Doneckej oblasti, ktorá je súčasťou východného priemyselného srdca Ukrajiny – Donbasu. Server Ukrajinska pravda uviedol, že ukrajinskí ostreľovači zabili desiatku ruských vojakov, ktorí sa v noci pri Bachmute snažili o postup.

Ukrajinský generálny štáb vo svojom stredajšom pravidelnom rannom hlásení o vývoji bojov uvádza, že invázne jednotky sa naďalej sústreďujú na útok v smeroch na Lyman, Bachmut, Avdijivku a Marjinku v Doneckej oblasti. Epicentrom bojov sú podľa neho mestá Bachmut a Marjinka.

"Nepriateľ sa snaží prevziať plnú kontrolu nad mestom Bachmut a pokračuje v útoku naň. Okupanti tiež urobili neúspešné útočné akcie u Bohdanivky," tvrdí velenie ukrajinských síl s poznámkou, že obrancovia v tomto úseku frontu za posledný deň odrazili asi 30 ruských útokov. Celkom hlási odrazenie šiestich desiatok takýchto útokov.

Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu nie je možné bezprostredne nezávisle overiť. Šéf ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny už pred niekoľkými dňami tvrdil, že jeho bojovníci na budovu samosprávy Bachmutu vyvesili ruskú vlajku a mesto tak z právneho hľadiska dobyli. Ukrajinská armáda jeho tvrdenie poprela.

Podľa ďalších informácií generálneho štábu ukrajinskej armády vyvíja ruské sily aj naďalej psychologický nátlak na obyvateľov okupovaných častí Ukrajiny. V meste Melitopol v Záporožskej oblasti údajne šírili letáky o evakuácii do Ruska a o hrozbách súvisiacich s postupom ukrajinskej armády, píše server The Kyiv Independent.

Podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) ruské sily tiež pokračujú v prípravách na očakávanú ukrajinskú protiofenzívu v južnom smere. Ukrajinská armáda zároveň upozornila, že Rusko posilnilo svoju prítomnosť v Čiernom mori, kde má v súčasnosti 15 vojenských lodí, vrátane šiestich, ktoré nesú rakety.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok