Rusi si predvolali francúzskeho diplomata. Nepáčia sa im vyjadrenia o zverstvách v Buči

ta3 TASR
5.4.2023 07:41

Rusko si v utorok predvolalo francúzskeho chargé d'affaires v Moskve, aby tak vyjadrilo nesúhlas s "nepravdivými vyhláseniami" francúzskeho veľvyslanectva o zverstvách na Ukrajine, ktoré ambasáda pripisuje ruskej armáde. Informuje agentúra AFP.

ONLINE: Od začiatku ruskej invázie zneli sirény v Kyjeve 309-krát. Referendum v Chersone by ukončilo rokovania
TASR/AP

Moskva "ostro protestovala proti vyjadreniam, ktoré francúzske veľvyslanectvo zverejnilo na svojich sociálnych sieťach", uviedlo vo vyhlásení ruské ministerstvo zahraničných vecí. Dodalo, že "vytváranie falošných obvinení voči ruskej armáde je kategoricky neakceptovateľné".

Ruský rezort diplomacie okrem toho obvinil Francúzsko z "aktívneho poskytovania vojenského vybavenia a munície pre ukrajinskú armádu". Paríž tak podľa neho "robí všetko preto, aby sa násilnosti predlžovali".

Moskva tvrdí, že vyjadrenia francúzskeho veľvyslanectva sa týkajú zmasakrovaných tiel civilistov v ukrajinskom meste Buča, ktoré sa našli vlani v marci po tom, čo sa odtiaľ stiahli ruské jednotky. Ukrajinské úrady oficiálne stanovili počet obetí v častiach Kyjevskej oblasti oslobodených od ruských síl na 1137, pričom len v Buči bolo podľa ich zistení zabitých 461 civilistov. Bolo medzi nimi i 37 detí.

Dôkazy o zločinoch v Buči i na iných miestach, kde sa podľa ukrajinských predstaviteľov ruskí vojaci dopustili zverstiev na civilistoch, zhromažďujú medzinárodní vyšetrovatelia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok