Vagnerovci postupujú v Bachmute a obsadili správnu budovu mesta, píše ISW

ta3 ČTK
4.4.2023 08:59

Ruská žoldnierska Vagnerova skupina postúpila v centre východoukrajinského Bachmutu a v nedeľu v noci obsadila mestskú správnu budovu, napísal vo svojej najnovšej správe o situácii na bojisku americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Vagnerovci postupujú v Bachmute a obsadili správnu budovu mesta, píše ISW
TASR/AP

Šéf Vagnerovej skupiny predtým tvrdil, že jeho bojovníci na budovu samosprávy Bachmutu vyvesili ruskú vlajku a mesto tak z právneho hľadiska dobyli. Ukrajinská armáda jeho tvrdenie poprela. V utorok ráno ukrajinský generálny štáb vo svojom operačnom prehľade uviedol, že invázne sily sa pokúšajú získať plnú kontrolu nad Bachmutom a pokračujú v útokoch na mesto.

"Ruské sily (v pondelok) 3. apríla ďalej postúpili... (v ten istý deň) boli zverejnené zábery z dronu, na ktorých sú vidieť vlajky Vagnerovej skupiny a ruské vlajky vztýčené nad troskami zničenej správnej budovy," píše ISW. "Niekoľko ruských vojenských blogerov navyše šírilo snímku bojovníka Vagnerovej skupiny stojaceho pred správnou budovou Bachmutu pred jej zničením," uvádza ďalej inštitút.

Ruskí vojenskí blogeri v nedeľu a v pondelok tvrdili, že Vagnerova skupina pokračuje v upevňovaní kontroly nad ulicami a mestskými oblasťami blízko centra Bachmutu a že ťažké boje pokračujú juhozápadne od tohto mesta, dodáva inštitút. Ruskí žoldnieri podľa analytikov ISW budú pravdepodobne pokračovať v pokusoch o upevnenie kontroly nad centrálnym Bachmutom a pokúsia sa zrejme postúpiť na západ cez husto zastavané oblasti smerom k obci Chromove.

Pokus o ovládnutie Bachmutu

Ukrajinskí vojenskí predstavitelia v pondelok tvrdenia ruskej strany o formálnom dobytí Bachmutu popreli. Vo svojom utorkovom hlásení ukrajinský generálny štáb uvádza, že obrancovia napadnutej krajiny za uplynulý deň odrazili 69 útokov, pričom stále sústredí svoje hlavné úsilie na vedenie útokov v smeroch na mestá Lyman, Bachmut, Avdijivku a Marjinku - o tieto mestá naďalej zúria najprudšie boje.

"Nepriateľ sa pokúša plne ovládnuť mesto Bachmut a pokračuje v útokoch naň. Neúspešne robil útočné akcie pri obciach Orichovo-Vasylivka a Ivanivske. Za posledný deň odrazili ukrajinské obranné sily na tomto úseku frontu 32 nepriateľských útokov," tvrdí. Zatiaľ čo obec Orichovo-Vasylivka sa nachádza niekoľko kilometrov severozápadne od Bachmutu, Ivanivske leží juhozápadne.

Ruské invázne jednotky sa Bachmut snažia dobyť dlhé mesiace vo svojom úsilí o obsadenie celej Doneckej oblasti, ktorá je súčasťou východného priemyselného srdca Ukrajiny - Donbasu. Boje o toto mesto sú jedny z najkrvavejších súčasného konfliktu, ktorý rozpútalo Rusko vlani vo februári, pričom ťažké straty sú hlásené na oboch stranách a mesto samotné je podľa agentúry Reuters do veľkej miery zničené.

Tvrdenie jednotlivých strán konfliktu nie je možné v podmienkach vojny bezprostredne nezávisle overiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok