Rada OSN pre ľudské práva odsúdila Rusko za deportácie detí a civilistov

ta3 tasr
4.4.2023 21:03

Rada OSN pre ľudské práva (UNHRC) v utorok vyzvala Rusko, aby umožnilo prístup k ukrajinským deťom a ostatným civilistom nútene deportovaným na územia ovládané Moskvou, informujeme na základe správy agentúry AFP.

Etiópia spoločne so Saudskou Arábiou prešetria streľbu na migrantov. Organizácia ukazuje na zločiny proti ľudskosti
TASR (ilustračné)

UNHRC prijala v záverečný deň svojho 52. zasadania rezolúciu, v ktorej od Moskvy žiada "ukončenie nezákonných nútených presunov a deportácií civilistov a ďalších chránených osôb v rámci Ukrajiny alebo na územie Ruskej federácie". V texte dokumentu sa predovšetkým spomínajú presuny detí vrátane tých z ústavnej starostlivosti, detí bez sprievodu a detí oddelených od ich rodín.

Za rezolúciu hlasovalo 28 zo 47 členov UNHRC, 17 sa zdržalo a proti boli len dve krajiny — Čína a Eritrea. Podľa údajov ukrajinského ministerstva pre integráciu okupovaných území je v súčasnosti nelegálne deportovaných 19.514 detí.

Moskva prezentuje svoj program prevozu tisícov detí do Ruska ako humanitárnu pomoc zameranú na ochranu sirôt a opustených detí v oblastiach bojov. K najväčšiemu počtu deportácií detí došlo v prvých mesiacoch vojny a predtým, než Kyjev koncom augusta spustil rozsiahlu protiofenzívu zameranú na opätovné dobytie okupovaných území na východe a juhu krajiny.

Ruské ministerstvo obrany vlani v polovici augusta oznámilo, že do Ruska dovtedy dorazilo 3,5 milióna ľudí vrátane viac ako pol milióna detí. Spojené štáty v júli uviedli, že Rusko z Ukrajiny "nútene deportovalo" 260.000 detí. Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu vydal v súvislosti s týmito deportáciami zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina a ombudsmanku pre práva detí Mariju Ľvovovú-Belovovú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok