Ukrajinské úrady odporúčajú obyvateľom na okupovaných územiach odísť za hranice alebo sa pripraviť

ta3 čtk
4.4.2023 20:32

Podpredsedníčka ukrajinskej vlády Iryna Vereščuková odporučila Ukrajincom na okupovaných územiach, aby sa uchýlili do tretích krajín, alebo urobili bližšie neupresnené prípravy. Podľa serveru RBK-Ukrajina to uviedla v súvislosti s plánovanou ukrajinskou protiofenzívou, ktorá by podľa rôznych špekulácií mohla začať v nadchádzajúcich týždňoch.

Ruské sily prevzali kontrolu nad väčšinou východnej časti Bachmutu, tvrdí britské ministerstvo obrany
TASR/AP

"Radím Ukrajincom na dočasne okupovaných územiach, aby buď dočasne odišli do tretích krajín, alebo sa pripravili," uviedla Vereščuková na telegrame. "Viete, čo máte robiť. Hlavné je postarať sa o seba a deti," dodala ministerka, ktorá má v gescii znovuzačlenenie Ruskom okupovaných území. Vo svojom príspevku tiež uviedla, že okupačná správa má na odchod "ešte trochu času".

O chystanej protiofenzíve Ukrajiny špekulujú ukrajinské, západné, ale aj ruské médiá. Samotní ukrajinskí predstavitelia ohľadom nej vysielajú rozporuplné signály. Zatiaľ čo ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj koncom marca naznačil, že na ňu ukrajinská armáda ešte nie je pripravená kvôli nedostatku zbraní a munície, podľa ministra obrany Oleksija Reznikova by Ukrajina mohla prejsť do protiútoku v apríli alebo máji.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok