Vstup Fínska do NATO ukázal, že aliancia potrebuje prehodnotiť stratégie, myslí si Kuleba

ta3 tasr
4.4.2023 16:43

Vstup Fínska do Severoatlantickej aliancie ukazuje, že NATO musí "prehodnotiť všetky stratégie". Povedal to v utorok v Bruseli ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, ktorý sa zasadzuje za členstvo svojej krajiny v tomto obrannom zoskupení. Informuje agentúra DPA.

Kuleba kritizoval neochotu niektorých spojencov poskytnúť Ukrajine útočné zbrane
TASR/AP

Kuleba zablahoželal Fínsku k vstupu a uviedol, že riešením na zaistenie bezpečnosti Aliancie je to, aby sa jej členom napokon stala aj Ukrajina. NATO zároveň vyzval, aby urýchlilo dodávky delostrelectva, munície a ťažkej vojenskej techniky na Ukrajinu s cieľom úspešnej protiofenzívy voči Rusku.

Ukrajina už vlani na jeseň požiadala o zrýchlené prijatie do Severoatlantickej aliancie.

Fínsko sa v utorok oficiálne stalo 31. členskou krajinou Severoatlantickej aliancie. Vstup Fínska do NATO odobrilo minulý týždeň Turecko ako vôbec posledná členská krajina Aliancie.

Fínsko a Švédsko reagovali na ruskú inváziu na Ukrajinu a požiadali v máji 2022 spoločne o vstup do NATO. Podmienkou vstupu je, že ho musí odsúhlasiť všetkých 30 členských krajín. Vstup Švédska je však naďalej v nedohľadne, nerozhodli o ňom Turecko ani Maďarsko - a to napriek tomu, že vyjadrujú podporu ďalšiemu rozširovaniu NATO.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok