FOTO: Fínsko sa oficiálne stalo členskou krajinou Severoatlantickej aliancie

ta3 TASR
4.4.2023 14:56

Fínsko sa v utorok oficiálne stalo 31. členskou krajinou Severoatlantickej aliancie. Práve v deň 74. výročia založenia tohto obranného zoskupenia bola pred sídlom NATO v Bruseli pri slávnostnom ceremoniáli vztýčená fínska vlajka.

Prístupové dokumenty Fínska odovzdal v Bruseli minister zahraničných vecí Pekka Haavisto. "Je to historický deň," povedal podľa agentúry DPA generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

"Prijatím tohto prístupového nástroja môžeme v tejto chvíli konštatovať, že Fínsko je 31. členom NATO," vyhlásil podľa agentúry AFP americký minister zahraničných vecí Antony Blinken, ktorý je oficiálnym kustódom Severoatlantickej zmluvy.

Na spoločnej tlačovej konferencii s fínskym prezidentom Saulim Niinistöom neskôr vyhlásil, že "Fínsko má teraz najsilnejších priateľov a spojencov na svete".

Ruský prezident Vladimir Putin teraz podľa Stoltenberga vidí, že agresia a zastrašovanie nefungujú. "Namiesto menej NATO dosiahol pravý opak - viac NATO. A naše dvere zostávajú otvorené," zdôraznil generálny tajomník Aliancie.  

"Som rád, že dnes privítame Fínsko ako nového člena NATO. Fínsko pochopilo, že neutralita mu negarantuje bezpečnosť a rozhodlo sa vstúpiť do NATO. Verím, že prebehnú potrebné politické procesy a že čoskoro privítame aj Švédsko v NATO. Česká republika to intenzívne podporuje," opísal situáciu šéf českej diplomacie Jan Lipavský krátko pred vztýčením fínskej vlajky v bruselskom sídle Severoatlantickej aliancie.

Americký prezident Joe Biden vo vyhlásení uvítal dnešný vstup Fínska do NATO a napísal, že sa teší na prijatie Švédska. Ruský prezident Vladimír Putin sa podľa neho zmýlil, keď si myslel, že začatím brutálnej a agresívnej vojny proti Ukrajine Európu a NATO rozdelí. "Dnes sme jednotnejší ako kedykoľvek predtým," uviedol Biden.

Vlajka Fínska bude viať pred sídlom NATO v Bruseli v abecednom poradí medzi Estónskom a Francúzskom. Fínsko sa následne zúčastní na zasadnutí ministrov zahraničných vecí Aliancie po prvýkrát už ako jej plnohodnotný člen. Vstup Fínska do NATO odobrilo minulý týždeň Turecko ako vôbec posledná členská krajina Aliancie.

Fínsko a Švédsko reagovali na ruskú inváziu na Ukrajinu a požiadali v máji 2022 spoločne o vstup do NATO. Podmienkou vstupu je, že ho musí odsúhlasiť všetkých 30 členských krajín. Vstup Švédska je však naďalej v nedohľadne, nerozhodli o ňom Turecko ani Maďarsko - a to napriek tomu, že vyjadrujú podporu ďalšiemu rozširovaniu NATO.

Pozrite si zoznam členských krajín NATO od jej vzniku a dátum ich vstupu:

4. apríla 1949 - dvanásť zakladajúcich členov Belgicko, Dánsko, Francúzsko, Holandsko, Island, Kanada, Luxembursko, Nórsko, Portugalsko, Spojené kráľovstvo, Spojené štáty, Taliansko

18. februára 1952 - Grécko, Turecko

6. mája 1955 - Nemecko

30. mája 1982 - Španielsko

12. marca 1999 - Česko, Maďarsko, Poľsko

29. marca 2004 - Bulharsko, Estónsko, Litva, Lotyšsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko

1. apríla 2009 - Albánsko, Chorvátsko

5. júna 2017 - Čierna Hora

27. marca 2020 - Severné Macedónsko

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok