Súd odmietol obžalobu prokurátora na Kaliňáka a Brhela staršieho

ta3 TASR
4.4.2023 15:46

Sudca Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici odmietol v pondelok 3. apríla obžalobu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry na exministra vnútra Roberta Kaliňáka a podnikateľa Jozefa Brhela st. za zločin podplácania. Vec vracia prokurátorovi, pretože zistil závažné procesné chyby, najmä porušenie práva na obhajobu. Potvrdila to hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková. Rozhodnutie súdu nie je právoplatné.

O rozhodnutí ŠTS informoval na tlačovej konferencii šéf Smeru-SD Robert Fico. "Podľa procesných pravidiel platí, že odmietnutie obžaloby prichádza vtedy, keď sú zásadné pochybenia," skonštatoval. 

Hovorí o pošpiňovaní opozície. Sudca mal podľa Fica obžalobu odmietnuť, pretože Kaliňák nebol vypočutý ani nebol oboznámený s výsledkami vyšetrovania. Fico tiež tvrdí, že exminister nemal možnosť podať návrhy na doplnenie dokazovania. Na rozhodnutie upozornil Plus 7 dní.

Kaliňák na tlačovej konferencii povedal, že rozhodnutie ŠTS konštatuje viac ako 12-násobné porušenie Trestného poriadku. Považuje to za zrkadlo úrovne ÚŠP. Uznesenie o odmietnutí obžaloby svedčí podľa neho o tom, že ide o politický prípad.

Prokurátor ÚŠP podal na ŠTS obžalobu na Kaliňáka a Brhela st. 28. marca. Národná kriminálna agentúra dvojicu obvinila ešte začiatkom februára. 

Polícia vtedy priblížila, že mala poskytnúť úplatok osobe v riadiacej funkcii Finančnej správy SR. Obaja vtedy označili obvinenie za politicky motivované.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok