Fico odmieta obžalobu Kaliňáka, spochybňuje Imreczeho výpovede

ta3 TASR
31.3.2023 16:20

Predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico namieta obžalovanie exministra vnútra Roberta Kaliňáka. Spochybňuje pritom výpovede bývalého šéfa Finančnej správy Františka Imreczeho. Fico naďalej hovorí o deštrukcii právneho štátu.

Ezechiel 7, Očistec či Dobytkár. Ako vznikajú unikátne, až biblické názvy akcií NAKA?
Denis Dufala/TASR/Jaroslav Novák

Šéf Smeru-SD tvrdí, že exminister je obžalovaný na základe jednej vety, doteraz vo veci nebol vypočutý a nemal možnosť oboznámiť sa s výsledkami vyšetrovania. Hovorí aj o porušení jeho práva, aby vec posúdil generálny prokurátor na základe paragrafu 363 Trestného poriadku. "Účel svätí prostriedky. Toto sa nerobilo ani za socializmu," vyhlásil.

Imreczeho označil za udavača snažiaceho sa výpoveďami získať ďalšie dohody o vine a treste. Pripomenul dávnejšie vyjadrenie Generálnej prokuratúry SR v prípade obvinenia súčasného guvernéra Národnej banky Slovenska, ktorá konštatovala, že neexistujú dôkazy potvrdzujúce tvrdenia Imreczeho, skôr naopak.

Kaliňákov advokát Marek Para rovnako tvrdí, že v prípade obžaloby exministra ide o slabo zdokumentované stíhanie postavené na jednej vete jedného svedka, ktorý si zachraňuje vlastnú kožu. Tvrdí, že vyšetrovateľka veľmi rýchlo objasnila všetky pre ňu relevantné skutočnosti a ignorovala veci relevantné pre obhajobu. "Nič iné sa nedá povedať ako účelovosť," dodal.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal na Špecializovaný trestný súd obžalobu na Roberta Kaliňáka a Jozefa Brhela st. zo zločinu podplácania. Národná kriminálna agentúra dvojicu obvinila ešte začiatkom februára. Polícia vtedy priblížila, že mala poskytnúť úplatok osobe v riadiacej funkcii Finančnej správy SR. Obaja vtedy označili obvinenie za politicky motivované.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok