Rusko považuje vstup Fínska do NATO za útok na svoju bezpečnosť, vyhlásil Peskov

ta3 tasr
4.4.2023 13:12

Kremeľ v utorok označil členstvo Fínska v Severoatlantickej aliancii za útok na bezpečnosť Ruska a vzhľadom na rozšírenie NATO sa chystá prijať protiopatrenia. Informuje agentúra AFP.

Moskva
AP Photo/Alexander Zemlianichenko

"Rozšírenie NATO je útokom na našu bezpečnosť a ruské národné záujmy," povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. "Kremeľ sa domnieva, že ide o najnovšie vyostrenie situácie. A to nás núti prijať protiopatrenia... z taktického i strategického hľadiska," dodal.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu uviedol, že vstupom Fínska do NATO vzniká riziko výrazného rozšírenia konfliktu, napísal britský denník The Guardian. Fínsko sa oficiálne stane členom NATO v utorok, v deň 74. výročia svojho založenia.

Helsinki požiadali o vstup do Severoatlantickej vlani spolu so Švédskom pre obavy spôsobené ruskou inváziou na Ukrajinu. Obe škandinávske krajiny týmto krokom prehodnotili dlhoročnú politiku vojenskej neutrality.

O vstupe Švédska do Aliancie ešte stále nerozhodli Turecko ani Maďarsko, a to napriek tomu, že slovne vyjadrujú podporu ďalšiemu rozširovaniu NATO.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok