Stoltenberg: Rusko blízko Fínska vojensky posilňuje už roky

ta3 ČTK
4.4.2023 12:18

Rusko už niekoľko rokov zvyšuje svoje vojenské kapacity na severe blízko Fínska a obavy z Moskvy boli dôvodom fínskeho vstupu do NATO. Pred utorkovým slávnostným prijatím škandinávskej krajiny do Severoatlantickej aliancie to povedal jej generálny tajomník Jens Stoltenberg. Aliancia podľa neho zatiaľ vo Fínsku nerozmiestni žiadne stále medzinárodné jednotky.

Stoltenberg: Rusko blízko Fínska vojensky posilňuje už roky
TASR/AP

Stoltenberg reagoval na pondelkové vyjadrenie Moskvy, že Rusko kvôli vstupu Fínska do NATO posilní svoju vojenskú prítomnosť na severe a severozápade krajiny. Podľa šéfa aliancie sa to deje už niekoľko rokov, a to aj v tesnom susedstve Fínska či Nórska na polostrove Kola.

"Nie sme len svedkami ruského vojenského posilňovania, ale vidíme aj to, že Rusko a prezident Putin sú pripravení použiť silu proti svojim susedom," povedal Stoltenberg s odkazom na vojnu na Ukrajine či na vpád ruských jednotiek do Gruzínska v roku 2008.

Práve obavy z Ruska boli hlavným dôvodom, prečo pred necelým rokom Fínsko a Švédsko požiadali o vstup do NATO. V centrále aliancie bude v utorok popoludní vztýčená fínska vlajka a Fínsko sa stane 31. členom obranného vojenského bloku.

Stoltenberg vyhlásil, že vstup zvýši záruky bezpečnosti pre Fínsko, na ktoré sa začne vzťahovať pravidlo o kolektívnej obrane napadnutého člena aliancie. Stálu prítomnosť svojich jednotiek v krajine podľa neho aliancia zatiaľ neplánuje, bude však ako doteraz priebežne hodnotiť vývoj bezpečnostnej situácie v oblasti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok