Musk už nie je najbohatším človekom na svete. Predbehol ho francúzsky podnikateľ

ta3 ČTK
4.4.2023 12:40

Najbohatším človekom na svete je tento rok podľa rebríčka časopisu Forbes šéf podniku na predaj luxusného tovaru LVMH Bernard Arnault. Majetok tohto francúzskeho podnikateľa časopis vyčíslil na 211 miliárd dolárov.

Musk už nie je najbohatším človekom na svete. Predbehol ho francúzsky podnikateľ
Twitter/Polina M. Pompliano

Na druhú priečku tak Arnault odsunul minuloročného víťaza Elona Muska, šéfa automobilky Tesla. Jeho majetok sa stenčil na 180 miliárd z minuloročných 219 miliárd dolárov.

Zoznam, na ktorom sú ľudia s majetkom aspoň za miliardu dolárov, je oproti minulému roku kratší. Naopak ľudí z Českej republiky je na ňom viac, dohromady 11. Zoznam najbohatších ľudí z Česka vedie Renáta Kellnerová s rodinou, ktorá sa s majetkom za 16,5 miliardy dolárov celosvetovo umiestnila na 101. priečke.

Poradím v tomto roku zamiešal pokles cien akcií a rast úrokových sadzieb, napríklad majetok tohtoročného víťaza bol vlani o 53 miliárd dolárov nižší. Počet ľudí s majetkom vyšším ako jedna miliarda dolárov, čo je vstupenka na každoročný zoznam, v tohtoročnom rebríčku činí 2640. Medziročne je tak rebríček o 28 pozícií kratší. Ich celkový majetok sa navyše od minulého marca znížil o pol bilióna na 12,2 bilióna dolárov.

Musk zostúpil na druhé miesto kvôli nákupu spoločnosti Twitteru, za ktorú vlani na jeseň zaplatil 44 miliárd dolárov. Vplyv na pokles Muskovho majetku mal ale vplyv aj prepad akcií Tesly. Tretie miesto tento rok patrí zakladateľovi internetového obchodu Amazon Jeffovi Bezosovi. Aj on si medziročne pohoršil – jeho majetok sa stenčil na 114 miliárd z minuloročných 171 miliárd dolárov. Bezos sa držal na vrchole rebríčka štyri roky po sebe až do vlaňajška.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok