Rusi dostali zákaz nakupovať nehnuteľnosti v Litve. Pobaltská krajina sa obáva o národnú bezpečnosť

ta3 ČTK
4.4.2023 12:30

Litovský parlament zakázal ruským občanom nakupovať nehnuteľnosti v tejto pobaltskej krajine. Svoj krok zdôvodnil rizikami pre národnú bezpečnosť. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters. Zákaz, ktorý bude platiť do roku 2024, sa nebude vzťahovať na Rusov, ktorí majú v krajine povolenie na pobyt.

S otvorením ekonomiky ešte viac stúpli ceny nehnuteľností, týka sa to najmä dvoch krajov
TASR/Jaroslav Novák

"Veľká väčšina ruských občanov podporuje agresívne vojenské akcie svojej krajiny a nepodniká kroky na zastavenie agresie režimu svojej krajiny, takže nesú spoluzodpovednosť," povedala pri predstavovaní návrhu zákona v marci v parlamente námestníčka litovského ministra zahraničných vecí Jovita Neliupšenéová.

Litovská rozhlasová a televízna stanica LRT už skôr napísala, že zákaz je súčasťou návrhu zákona o reštriktívnych opatreniach v reakcii na ruskú vojenskú agresiu na Ukrajine.

Litovský parlament podľa Reuters tiež pozastavil vydávanie nových víz občanom Ruska a tiež Bieloruska, ktorého autoritársky režim je najbližším spojencom Moskvy. Tie pred viac ako rokom vyslali invázne vojská na Ukrajinu a využili na to aj bieloruské územie.

Mnoho občanov týchto dvoch krajín, ktorí majú cestovné doklady napríklad so skôr vydanými vízami, budú na hraniciach podrobení "individuálnym rozšíreným kontrolám" s cieľom zistiť, či nepredstavujú hrozbu pre národnú bezpečnosť, napísala agentúra Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok