Zelenskyj po stretnutí s Pompeom: Takáto návšteva je silným signálom podpory pre Ukrajincov

ta3 TASR
4.4.2023 11:19

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zverejnil v utorok na platforme Telegram príspevok o stretnutí v Kyjeve, na ktorom bol aj Mike Pompeo, bývalý minister zahraničných vecí USA. Informoval o tom portál britského denníka The Guardian.

Zelenskyj po stretnutí s Pompeom: Takáto návšteva je silným signálom podpory pre Ukrajincov
Twitter/UkraineWorld

Zelenskyj na Telegrame napísal: "Včera som mal stretnutie s delegáciou politikov, podnikateľov a zástupcov charitatívnych organizácií z USA, ktorú viedol bývalý americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo. Takéto návštevy a stretnutia sú silným signálom podpory Ukrajincov v našom boji za slobodu a demokraciu. USA stoja pri nás a zápasia spolu s nami za spoločné ciele. Cítime podporu oboch (amerických hlavných) politických strán, podporu Bieleho domu. Všestranná americká pomoc je pre nás veľmi dôležitá."

Pompeo v pondelok počas návštevy Kyjeva vyhlásil, že bude pracovať na tom, aby Washington dodal Ukrajine stíhačky F-16 a rakety dlhého doletu. V prejave pred ukrajinskými zákonodarcami, vládnymi predstaviteľmi, zástupcami armády, občianskymi aktivistami a študentmi povedal, že poskytnutie vojenskej pomoci Ukrajine bojujúcej proti ruskej agresii je v najlepšom záujme Washingtonu.

Exminister, ktorý pôsobil aj ako riaditeľ Ústrednej spravodajskej služby (CIA), tiež varoval, že ruského prezidenta Vladimira Putina netreba podceňovať. Zdôraznil potrebu vybudovať novú bezpečnostnú architektúru v Európe. "Musí existovať súbor opatrení, z ktorých bude jednoznačne jasné, že Vladimir Putin už nebude môcť (viesť útočnú vojnu)," dodal.

Pompeo navštívil na Ukrajine vojenskú nemocnicu a stretol sa aj s predstaviteľmi ukrajinskej vlády.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok