Biden neporuší tradíciu. Na korunovácii kráľa Karola III. sa pravdepodobne nezúčastní

ta3 TASR
4.4.2023 08:09

Prezident Spojených štátov Joe Biden sa s najväčšou pravdepodobnosťou nezúčastní na májovej korunovácii britského kráľa Karola III. Americkí prezidenti podobné udalosti tradične vynechávajú, v Londýne ho však zastúpi jeho manželka Jill Bidenová. Informuje o tom denník The Guardian.

Biden neporuší tradíciu. Na korunovácii kráľa Karola III. sa pravdepodobne nezúčastní
TASR/AP

Korunovácia Karola III. vo Westminsterskom opátstve sa bude konať 6. mája a zúčastnia sa na nej predstavitelia mnohých krajín sveta. Britský monarcha nastúpil na trón po smrti svojej matky kráľovnej Alžbety II., ktorá zomrela vlani v septembri.

Biden však prišiel na pohreb zosnulej panovníčky a stal sa historicky prvým americkým prezidentom, ktorý sa zúčastnil na britskom štátnom pohrebe. Na korunováciách britských panovníkov sa doteraz nezúčastnil ani jeden prezident Spojených štátov. Na korunováciu zosnulej Alžbety II. v roku 1953 vtedajší prezident USA Dwight Eisenhower namiesto seba poslal osobitnú delegáciu.

Niektoré britské osobnosti a zákonodarcovia aj napriek historickému precedensu pravdepodobnú Bidenovu neúčasť na korunovácii kritizujú. Buckinghamský palác by mal rozposlať oficiálne pozvánky na korunovačnú ceremóniu v priebehu apríla. Na zozname hostí sa nachádza približne 2000 osôb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok