Putinovu horskú rezidenciu chráni systém Pancir S-1, tvrdia Navalného priatelia

ta3 čtk
3.4.2023 17:20

Neďaleko utajovanej rezidencie ruského prezidenta Vladimíra Putina v horách nad čiernomorským letoviskom Soči ruskí vojaci umiestnili protilietadlový systém Pancir S-1, tvrdí spravodajský kanál Navalnyj Live na serveri YouTube. V lyžiarskom stredisku Krasnaja Poljana ruský prezident v minulosti často lyžoval, niekedy v sprievode svojich spolupracovníkov či zahraničných hostí.

Prezident SAE sa v utorok stretne s Putinom v Moskve
TASR/AP

Ruský opozičný politik Alexej Navalnyj, ktorý je pokladaný za najvýraznejšieho Putinovho oponenta na ruskej scéne, je síce uväznený, ale jeho spolupracovníci ďalej pokračujú v odhaľovaní korupcie v radoch ruskej vládnucej elity.

"Kilometer od zariadenia protivzdušnej obrany sa nachádza komplex budov, ktorý formálne nemá nič spoločné s ruským prezidentom. Ide pozemok o 20 hektároch, dva veľké domy, obytný blok pre sprievod, plocha pre vzlet a pristátie vrtuľníka a dokonca aj vlastný lyžiarsky vlek. Podľa dokumentov to patrí Gazpromu. Ale v skutočnosti je to tajná zimná rezidencia Vladimíra Putina. Je to miesto, kam jazdí lyžovať," tvrdí príspevok. Oficiálne sa rezidencia nazýva Ačipsa a bola postavená v rámci príprav na zimnú olympiádu, ktorá sa v Soči konala v roku 2014.

Pancir-S1, v kóde NATO zvaný SA-22 Greyhound, je samohybný protilietadlový systém krátkeho a stredného dosahu, ktorý je určený na obranu civilných a vojenských objektov proti súčasným a perspektívnym prostriedkom vzdušného napadnutia. Rovnaké systémy pozorovatelia pred časom zaznamenali aj v Moskve na prístupoch ku Kremľu a tiež pri dvoch oficiálnych Putinových rezidenciách, v Novo-Ogarjove pri Moskve a pri meste Valdaj na západe Ruska.

V máji 2018 svet obleteli zábery zachytávajúce, ako izraelská raketa zničila jeden systém Pancir S-1 dodaný do Sýrie. V ruských médiách sa potom objavila kritika, že na sýrskom bojisku sa tento zbraňový systém ukázal povážlivo málo účinný proti bezpilotným lietadlám.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok