NATO chystá plán viacročnej podpory pre Ukrajinu, povedal Stoltenberg

ta3 čtk
3.4.2023 16:12

Severoatlantická aliancia začne pracovať na pláne viacročnej podpory Ukrajiny, v ktorej arzenáli by mali vybavenie zo sovietskej éry nahradiť moderné zbrane. Pred dvojdňovým zasadnutím ministrov zahraničných vecí členských štátov to dnes vyhlásil generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Spojenci teraz podľa neho začínajú posielať Kyjevu tanky a ďalšiu ťažkú ​​techniku, ktorá umožní dobyť späť ďalšie územia okupované Ruskom. Aliancia zatiaľ nezaznamenala žiadne zmeny v jadrovom správaní Ruska, ktoré chce rozmiestniť taktické nukleárne zbrane v Bielorusku, povedal tiež Stoltenberg.

Je načase, aby sa Švédsko stalo členom NATO. Podľa Stoltenberga urobilo všetko potrebné pre vstup
Henrik Montgomery/TT News Agency via AP

Ministri by podľa šéfa aliancie mali schváliť začatie prípravy viacročného plánu, ktorý by mal okrem iného pomôcť Kyjevu predísť ďalšej agresii po konci vojny, ktorá trvá už viac ako 13 mesiacov. Kedy as akým výsledkom vojna skončí, je podľa Stoltenberga stále neisté, rovnako ako tempo zbližovania NATO s Ukrajinou, ktoré by malo vyvrcholiť jej prijatím do aliancie.

"Prvý krok k akémukoľvek možnému členstvu Ukrajiny je to, že uspeje v tejto vojne," vyhlásil Stoltenberg. Aliančné krajiny musia podľa neho ďalej dodávať Kyjevu zbrane a podporovať ho až do konca konfliktu, aby sa mohol úspešne brániť a dobyť späť okupované územia. Popri tankoch mieria na Ukrajinu protiletecké systémy, Slovensko a Poľsko tam ako prvé krajiny doručili bojové lietadlá, konkrétne stíhačky MiG-29. Ministri sa počas bruselského zasadnutia, ktoré sa začne v utorok, budú so svojim ukrajinským kolegom Dmytrom Kulebou baviť o ďalších aktuálnych potrebách Kyjeva. Ukrajina doteraz dostala zbrane a vojenské vybavenie za 65 miliárd eur.

Aliancia nezvažuje žiadnu aktiváciu svojho jadrového arzenálu, pretože nezaznamenala žiadne zmeny na ruskej strane, uviedol Stolteneberg. Ruský prezident Vladimír Putin nedávno oznámil, že Moskva v lete umiestni jadrové zbrane kratšieho doletu do Bieloruska.

Ministri budú podľa Stoltenberga rokovať aj o postoji aliancie voči Číne, ktorá patrí k hlavným ruským spojencom, doteraz však nesiahla k priamym dodávkam zbraní Moskve. Situáciu v indo-pacifickom regióne, kde si Peking nárokuje stále silnejšie postavenie, prerokujú s partnermi z Austrálie, Japonska, Kórey a Nového Zélandu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok