Exprezident v putách? Republikáni podporia Trumpa iba ak to neublíži ich kampani, myslí si odborník

Donald Trump čelí obvineniu z úplatku za mlčanie, ktorý mál vyplatiť americkej pornoherečke. V utorok sa bývalý prezident dostaví na súd v New Yorku, kde bude musieť povedať, či sa v danej veci cíti vinný. Podľa odborníka celý prípad využije vo svojej volebnej kampani. Trumpa však okrem tohto prípadu vyšetrujú v spojení s viacerými priestupkami a trestnými činmi.

Exprezident v putách? Republikáni podporia Trumpa iba ak to neublíži ich kampani, myslí si odborník
TASR/AP

Pojednávanie bude trvať maximálne 30 minút a za prísnych bezpečnostných opatrení. V budove súdu nebude v tom čase žiadna iná aktivita a ľudí budú pri vstupe dvakrát kontrolovať. Pred samotným pojednávaním majú bezpečnostné zložky celú budovu prehľadať a skontrolovať. Trump sa má na súd dostaviť tak, že ho verejnosť neuvidí.

Hneď po pojednávaní v štáte New York má Trump podľa agentúry Reuters odletieť do štátu Florida, kde ohlásil verejné vystúpenie. Podľa Kováčika celé obvinenie využije pre svoju volebnú kampaň a bude sa prezentovať ako obeť. "Časť republikánov je na jeho strane. Uveria, že ide o účelové trestné stíhanie a budú ho podporovať," uviedol. 

Najbližšie americké prezidentské voľby by v USA mali prebiehať 5. novembra 2024. Počas roku 2024  si budú občania voliť aj z členov Kongresu a Senátu do Snemovne reprezentantov Spojených štátov. Prebehne aj viacero volieb v jednotlivých štátoch a regiónoch. Vo všetkých voľbách budú proti sebe stáť okrem stredových či nezaradených kandidátov najmä zástupcovia politických strán Republikánov a Demokratov. Je však otázne, nakoľko budú zvyšní republikánski politici podporovať Donalda Trumpa. "Budú ho podporovať iba dovtedy, kým to neohrozí ich kampaň a kým im to bude vyhovovať," ozrejmil Kováčik.

Trumpova právna história

Manipulovanie voľbami 2020

Úplatok za mlčanie však nie je jediným právnym prípadom, ktorý sa s Trumpom spája. Podľa portálu The Hill ho vyšetrujú z dôvodu viacerých podozrení. Jedným z nich je údajný telefonát, pri ktorom mal Trump po prehratých voľbách z roku 2020 zavolať ministrovi zahraničných vecí štátu Georgia Brafovi Raffenspergerovi s požiadavkou, aby "našiel" ďalších 11-tisíc hlasov, ktoré by zaistilo jeho víťazstvo v danom štáte. 

Výsledky volieb a tajné spisy

Pri ďalšom vyšetrovaní generálny prokurátor Merrick Garland vymenoval prokurátora ministerstva spravodlivosti Jacka Smitha, aby fungoval ako špeciálny poradca v dvoch prípadoch proti Trumpovi. Jedno z vyšetrovaní sa zameriava na to, či Trump alebo jeho spojenci nezákonne zasahovali do výsledkov volieb v roku 2020 alebo sa pokúsili zastaviť pokojný prenos moci. Druhé sa týka Trumpovho zaobchádzania s tajnými dokumentami, ktoré našli v jeho súkromnej rezidencii. 

Ohováranie

Spisovateľka E. Jean Carrollová obvinila Trumpa zo znásilnenia, ktoré sa mali odohrať v 90. rokoch. Na bývalého prezidenta podala dve žaloby za ohováranie a komentáre, ktoré vyslovil v rokoch 2019 a 2022. Prvá žaloba vychádza z poznámok Trumpa z roku 2019, v ktorých autorku obviňuje z klamstva o obvinení zo znásilnenia a kritizuje jej vzhľad. Druhá žaloba bola podaná v roku 2022 a vychádza z príspevku Truth Social, kde Trump povedal, že Carrollovo obvinenie je "hoax, lož a úplný podvod".

Útok na Kapitol

Pravdepodobne najznámejším prípadom, ktorý sa s bývalým prezidentom spája, je smrteľný útok Trumpových priaznivcov na Kapitol USA zo 6. januára 2021, ktorý vyšetruje špeciálny výbor Snemovne reprezentantov. Ten podľa agentúry Reuters naliehal na ministerstvo spravodlivosti, aby obvinilo Trumpa z korupcie v úradnom konaní, zo sprisahania s cieľom oklamať Spojené štáty a zo sprisahania s cieľom nepravdivého vyhlásenia a podnecovania alebo napomáhania povstaniu.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok