Odpadový biznis: Drahý súboj o rajón. Firma sa snaží vyhrať zákazku za milióny

ta3/ Denis Dufala
3.5.2023 08:00

Služby za viac ako 60 miliónov eur čiastočne vyhráva spoločnosť, ktorej zneužívanie monopolného postavenia v Martine už bolo sankcionované. Možné manipulovanie so súťažnými podkladmi vedie cez digitálnu stopu k spoločnosti Brantner Fatra.

Odpadový biznis: Drahý súboj o rajón. Firma sa snaží vyhrať zákazku za milióny
Google Earth/ Denis Dufala

Mesto Martin za éry exprimátora a bývalého podpredsedu NR SR Andreja Hrnčiara, podpísalo zmluvu o zabezpečení komunálnych služieb so spoločnosťou Bratner Fatra na 15 rokov. Vtedajšia zákazka bola v hodnote viac ako 36-miliónov eur. Neskôr v začiatkoch roku 2020 súčasný primátor dohodol s Bratnerom nový cenník služieb. V cenníku z roku 2008 by pri dnešnom kurze boli odpadové služby za zhruba 1,5 milióna eur. Po dohode medzi súčasným primátorom Jánom Dankom a spoločnosťou Bratner to mal Martin v roku 2020 za viac ako dva milióny eur. Zo strany spoločnosti Brantner podpisovali novú zmluvu konatelia František Mačuga a Eva Benešová. Za 12 rokov sa tak zmluva navýšila o viac ako pol milióna eur.

Mesto Martin je spoločníkom Brantneru Fatra.

Porovnali sme zmluvu mesta s Brantnerom z roku 2008 a aktuálnou zmluvou z roku 2020. Nový cenník má vyššie ceny služieb ako ten spred 12 rokov. Rovnako má Martin nízky vklad v spoločnosti nato, aby na jej chod mal nejaký vplyv.

Na scéne už 15 rokov

Zákazku s mestom má Brantner už od roku 2008. Po dvanástom roku bol medzi oboma stranami podpísaný nový dodatok, ktorý sa upriamil na cenník služieb pre Martin. Problém by mohol nastať vtedy, keď Brantner zvíťazí a pôsobnosť v meste si tak potvrdí na ďalších desať rokov. Dokopy by tak panoval odpadovému rajónu štvrťstoročie.

Milanovi Ftorekovi, ktorý nás na prípad upozornil, bola od Brantneru doručená predžalobná výzva. Vo výzve sa právnici Brantneru zamerali na ochranu dobrej povesti firmy zmierlivou cestou. Výzvou požaduje klient odstrániť príspevky zo Ftorekových profilov na sociálnych sieťach, v ktorých podľa spoločnosti zavádza a klame. Predžalobný dokument vypracovala advokátska kancelária MH Legal.

"Mesto Martin nemá vedomosť o zastrašovaní akéhokoľvek mestského poslanca spoločnosťou Brantner Fatra," tvrdí Kalmanová.

K tomu, či sa Ftorekovi v súvislosti s jeho aktivitami vyhrážajú alebo znepríjemňujú život odpovedal: "Dostal som predžalobnú výzvu od Brantnera, v ktorej sa píše aby som stiahol zo sociálnych sietí všetky príspevky od roku 2019, ktoré som o spoločnosti uverejnil. Takže áno vyhrážajú sa a je minimálne netaktné to, že zastrašujú. Obsahovo aj formálne to bol pamflet, ale dáva to najavo ich vnútorné nastavenie, ako si predstavujú svoje fungovanie v meste," hodnotí výzvu Ftorek.

Podobných problémov môže byť na Slovensku viacero – Brantner pôsobí v 12. lokalitách po celom území Slovenska. 

Smetisko Martin

Skládka odpadu je od najbližšieho obydlia v martinských Bambuskách vzdialené zhruba 300 metrov a štyroch minút chôdze. Bezpečná vzdialenosť hranice budúcej skládky odpadov od obytných zón alebo rekreačných oblastí sa určuje podľa slovenskej technickej normy. Minimálna bezpečná vzdialenosť skládky od obydlí je podľa slovenskej technickej normy 500 metrov v smere prevládajúcich vetrov. Skládka Bratneru vzdialenosť od najbližšieho obydlia podľa normy nespĺňa. Kontrolóri z inšpekcie životného prostredia pri prehliadke z roku 2021 nezistili šírenie zápachu zo skládky odpadov Martin – Kalnô (pozn. red. pri Bambuskách). 

Komunitné centrum Bambusky tvrdí, že skládka je takmer hneď za kontajnerovým bývaním pre sociálne slabšie komunity ľudí. Skládka je tiež predmetom minimálne jednej petície proti rozširovaniu a zvážaniu odpadu z iných miest.

Podľa sociálneho oddelenia Martina bola skládka kedysi bližšie a teraz je posunutá ďalej. Zápach tam podľa ich názoru nie je. Na sociálnej sieti zverejnili TV Martin amatérsku reportáž, v ktorej poukázali, že zo skládky bola vyvedená hadica do priľahlého potoka Krásny (pozn. red. podľa inšpekcie nebolo pri kontrole z roku 2021 preukázané nedovolené nakladanie s priesakovými kvapalinami, čiže ich odvádzanie hadicou do potoka). Obyvatelia nájomného bývania sa na zápach skládky v roku 2021 sťažovali. Za bývanie platili okolo 150 eur mesačne. 

Brantner do Martina dováža odpad z Liptova, Oravy a časti Horehronia. "Napriek tomu nemá Martin výhodnejšie podmienky. Mesto platí ešte viac, lebo tam Brantner našiel mierne povedané pôdu pre lobing. Skládka je na okraji Martina. Porušuje zákon minimálne v tom, že zákonom je stanovené v akej vzdialenosti môže byť najbližšie obydlie od skládky. Hneď vedľa nej je však mestské nájomné bývanie pre vylúčené komunity, čo je problémom, pretože tí ľudia tam žijú v konštantnom zápachu medzi odpadkami. Zatvárajú sa pred tým oči," dodáva Ftorek.

ÚVO pravidelne kontroluje aj tento región. Napríklad pred pár týždňami informoval o pochybeniach Žilinského samosprávneho kraja aj v inych prípadoch. Predseda Úradu pre verejné obstarávanie Peter Kubovič potvrdil rozhodnutia ÚVO o uložení pokuty takmer troch miliónov eur a tiež viac ako 700-tisíc eur Žilinskému samosprávnemu kraju za neodôvodnené použitie priameho rokovacieho konania pri zadávaní zákaziek na služby prímestskej autobusovej dopravy. Žilinská župa odôvodňovala použitie priameho rokovacieho konania časovou tiesňou. Kraju tak udelili rekordné pokuty. 

Strana 2 / 2

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok