Odpadový biznis: Drahý súboj o rajón. Firma sa snaží vyhrať zákazku za milióny

ta3/ Denis Dufala
3.5.2023 08:00

Služby za viac ako 60 miliónov eur čiastočne vyhráva spoločnosť, ktorej zneužívanie monopolného postavenia v Martine už bolo sankcionované. Možné manipulovanie so súťažnými podkladmi vedie cez digitálnu stopu k spoločnosti Brantner Fatra.

Odpadový biznis: Drahý súboj o rajón. Firma sa snaží vyhrať zákazku za milióny
Google Earth/ Denis Dufala

Mesto Martin vyhlásilo súťaž vo verejnom obstarávaní v predpokladanej hodnote 61 miliónov eur. Ide o zazmluvnenie budúcej spoločnosti na desaťročie. Výherca dodá balík služieb s odpadom či údržbou environmentálnych služieb. Záujemcovia však musia prejsť cez verejnú súťaž – tá už v niektorých častiach prebehla. Spoločnosti Brantner, ktorá s mestom dlhodobo spolupracuje, sa už teraz podarilo vyhrať tri zo štyroch častí zákazky.

Dôkaz v metadátach

Súbor súťažných podkladov, ktoré obsahujú zimnú údržbu je dokument, ktorého metadáta ukazujú zvláštne údaje. Dokument obsahuje skrytú informáciu, v ktorej má skrytý elektronický podpis pani Hoffmanová z Ekopolisu ako tvorkyňa súťažného podkladu. Ekopolis je historický názov pre Brantner Fatra. Spoločníkom tejto firmy je okrem iných aj mesto Martin. Konečným užívateľom výhod tejto spoločnosti je rakúska rodina Brantnerovcov. "Pani Hoffmannová je dohľadateľne zamestnankyňou Brantneru, ktorá je autorom jedného z dokumentov súťažných podkladov," tvrdí Milan Ftorek, poslanec mesta Martin. Z dostupných informácií spoločnosti nie je možné overiť, či je naozaj zamestnankyňou.

Na naše otázky spoločnosť Brantner Fatra neodpovedala. 

Brantner vedie

Zabezpečenie komunálnych služieb Martin rozdelili do šiestich častí. V štyroch z nich prebehli elektronické aukcie verejného obstarávania, týmto bolo výberové konanie uchádzačov ukončené. V troch zo štyroch prípadov vyhrala spoločnosť Brantner Fatra. Jednu časť zákazky zvíťazila spoločnosť Sezako Trnava, ktorá vznikla odlúčením z českej firmy Sezako Prostějov. Kritériom pre výhru obstarávania bola najnižšia cena uchádzača.

"Kde iní končia, my začíname," znie slogan spoločnosti Sezako, ktorej šéfom je český podnikateľ Ivo Zatloukal. Zo šiestich častí prebehli štyri výberové konania:

  • Časť 2: Čistenie verejných priestranstiev mesta – víťaz: Brantner – cena: 3,6-milióna eur – pôvodne predokladaná cena: štyri milióny eur.
  • Časť 3: Starostlivosť, údržba a budovanie verejnej zelene v meste – víťaz: Brantner – cena: 5,89-milióna eur – pôvodne predokladaná cena: osem miliónov eur.
  • Časť 4: Zabezpečenie starostlivosti, údržby, budovania a rekonštrukcia mobiliáru v meste – víťaz: Brantner – cena: 1,5-milióna eur – pôvodne predokladaná cena: štyri milióny eur.
  • Časť 5: Zabezpečenie čistenia šácht uličných vpustí, vsakov a iných kanalizačných šácht na komunikáciách mesta – víťaz: Sezako – cena: 1,19-milióna eur – pôvodne predokladaná cena: jeden milión eur.

Brantner Fatra je dcérskou spoločnosťou Brantner Slovakia. Fatra sa špecializuje na Martin a okolie.

Spoločnosť Bratner Fatra začiatkom minulého roku dostala stopku od Protimonopolného úradu. Za vysoké ceny mestám Martin a Vrútky dostala pokutu takmer 300-tisíc eur. Podľa úradu zneužívala dominantné postavenie v odpadovom hospodárstve a mala si tak uplatňovať neprimerané obchodné podmienky.

"Zo zistení úradu vyplynulo, že podnikateľ v dominantnom postavení od roku 2019 uplatňuje voči niektorým obciam bez objektívneho odôvodnenia nezanedbateľne vyššie ceny za skládkovanie zmesového komunálneho odpadu v porovnaní s ostatnými obcami," uvádza sa v správe kontrolórov protimonopolného úradu.

Podľa primátora Vrútok, Branislava Zacharidesa mesto v súčasnosti nedisponuje právoplatnou informáciou o nevýhodne nacenených službách zo strany spoločnosti Brantner. Podľa slov primátora nemá mesto Vrútky s Brantnerom žiadny problém a o ničom so spoločnosťou nerokuje. Martin pripravil podozrivé obstarávanie – Vrútky sa chystajú na verejné obstarávanie podobných služieb tiež. "Nové verejné obstarávanie na služby odpadového hospodárstva začne mesto Vrútky pripravovať v druhej polovici tohto roka," hovorí Zacharides. Podobné súťaže bude možné sledovať v blízkej dobe vo viacerých samosprávach.

Bratner Fatra podľa Protimonopolného úradu do týchto chvíľ pokutu nezaplatil. "Uvedeným prípadom zneužívania dominantného postavenia sa opätovne zaoberá protimonopolný úrad v rámci prvostupňového konania," tvrdí úrad.

Pre úplnosť úrad uvádza, že rozhodnutie vo veci zneužívania dominantného postavenia v oblasti odpadového hospodárstva sa stalo predmetom opätovného preskúmania prvostupňovým orgánom úradu. Vzhľadom na to, že druhostupňový orgán, svojím minuloročným rozhodnutím zrušil prvostupňové rozhodnutie úradu. "V danej veci a vec vrátil prvostupňovému orgánu na nové prejednanie a rozhodnutie," vysvetľuje hovorkyňa protimonopolného úradu Adriana Oľšavská.

Mesto sa k tomuto prípadu konkrétnejšie vyjadrovať nechce. Podľa hovorkyne Zuzany Kalmanovej sa mesto Martin chystá detailnejšie vyjadriť až s verdiktom, ktorý má prísť z podnetu na ÚVO – čo je podľa nej u nich štandardom. "Vzhľadom na prebiehajúce konanie na základe doručených námietok na Úrad pre verejné obstarávanie, sa verejný obstarávateľ mesto Martin nebude vyjadrovať k uvedenej problematike, a to až do skončenia konania o preskúmanie úkonov kontrolovaného," hovorí Kalmanová. 

Mesto sa odvoláva, že Úrad pre verejné obstarávanie je najvyšším orgánom, ktorý môže potvrdiť či vyvrátiť správnosť celého verejného obstarávania a aj jeho jednotlivých krokov.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok