V Haagu začal súd s bývalým kosovským prezidentom, ten vinu odmieta

TA3 ČTK
3.4.2023 10:22

Niekdajší kosovský prezident Hashim Thaçi v pondelok po začatí procesu v holandskom Haagu vyhlásil, že sa cíti nevinný. Informovala o tom agentúra Reuters. Thaçi spolu s tromi vedúcimi predstaviteľmi bývalej Kosovskej oslobodzovacej armády (UÇK) čelia obvineniu, že sa v čase povstania za nezávislosť na Srbsku dopustili vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti. Niekdajším lídrom UÇK hrozí až doživotné väzenie.

"Rozumiem obvinenia a som úplne nevinný," povedal Thaçi pred súdom, ktorý je súčasťou kosovského súdnictva, ale z bezpečnostných dôvodov sídli v holandskom Haagu.

V nedeľu sa v Prištine zišlo niekoľko tisíc ľudí, ktorí bývalému prezidentovi a ďalším spoluobvineným vyjadrovali podporu. V rukách mali napríklad transparenty s nápisom „Našu históriu nemožno prepísať“. V predvečer zahájenia procesu sa po celom Kosove objavili plagáty s fotkami Thaçiho a tiež obvineného Kadriho Veseliho s nápisom "Hrdinovia vojny a mieru", napísal server Dnevnik.hr.

UCK v rokoch 1998 až 1999 bojovala proti režimu v Belehrade s cieľom dosiahnuť nezávislosť Kosova na Srbsku. Vojna si vyžiadala až 13-tisíc mŕtvych, z väčšiny kosovských Albáncov. Boje skončili po 78 dňoch náletov NATO. Kosovo vyhlásilo samostatnosť v roku 2008. Mnoho krajín ju ale doteraz neuznalo, a to vrátane Srbska, Číny, Ruska, ale aj štyroch krajín EÚ.

Bývalý politický šéf UÇK Thaçi v roku 2020 rezignoval na úrad kosovského prezidenta po tom, čo sa dozvedel o svojom formálnom obvinení. Následne bol zatknutý a prevezený do Holandska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok