Ukrajinský prezident Zelenskyj navštívi v stredu Poľsko, uviedol Dudov poradca

TA3 TASR
3.4.2023 08:56

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívi v stredu Poľsko. Oznámil to v pondelok vedúci kancelárie poľského prezidenta pre medzinárodnú politiku Marcin Przydacz. Informovala agentúra PAP.

Ukrajinský prezident Zelenskyj navštívi v stredu Poľsko, uviedol Dudov poradca
TASR/AP

"V stredu 5. apríla očakávame oficiálnu návštevy ukrajinského prezidenta Zelenského v Poľsku. Prezident Ukrajiny sa v stredu popoludní stretne na Kráľovskom hrade s Poliakmi a Ukrajincami, ktorí sa u nás zdržujú," uviedol Przydacz na sociálnej sieti Twitter.

V rozhovore pre rozhlasovú stanicu RMF FM Przydacz uviedol, že ukrajinský prezident sa chce Poliakom poďakovať za pomoc Ukrajine a Ukrajincom utekajúcim pred vojnou.

Podľa jeho slov sa Poľsko a ukrajinská strana dohodli, že o návšteve Zelenského budú verejnosť informovať vopred. Poľsko spraví všetko preto, aby návšteva prebehla čo najlepšie.

Zároveň oznámil, že Zelenskyj sa stretne aj s poľským prezidentom Andrzejom Dudom. Podľa Przydaczka bude ich stretnutie dlhé a obšírne. Budú hovoriť o bezpečnosti, politike či hospodárstve a preprave ukrajinského obilia cez Poľsko. "Chceme, aby táto agenda bola čo najucelenejšia," povedal Przydacz.

Šéf kancelárie poľského premiéra Michala Dworczyka na Twitteri oznámil, že ukrajinský prezident sa tiež stretne s premiérom Mateuszom Morawieckim. 

Návšteva Zelenského v Poľsku sa uskutoční v rovnaký deň ako stretnutie ministrov zahraničných vecí NATO v Bruseli. Očakáva sa, že na tejto schôdzke bude aj šéf diplomacie Spojených štátov Antony Blinken, všíma si britský The Guardian.

Zelenskyj vycestoval zo svojej vlasti od začiatku ruskej invázie zatiaľ len dvakrát. Vo februári navštívil Britániu a Francúzsko a zúčastnil sa na samite lídrov krajín Európskej únie v Bruseli. Ešte predtým cestoval vlani v decembri na vopred neohlásenú návštevu Spojených štátov.

Przydacz upozornil na to, že pôjde o prvú oficiálnu návštevu Zelenského v Poľsku od začiatku invázie. Doteraz tam totiž bol len na tajných pracovných návštevách cestou do iných krajín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok