Na návštevu Kyjeva pricestoval nemecký vicekancelár Habeck, bude rokovať o povojnovej obnove Ukrajiny

TA3 ČTK
3.4.2023 07:21

Na návštevu Kyjeva v pondelok ráno pricestoval nemecký vicekancelár Robert Habeck. S predstaviteľmi Ukrajiny chce rokovať predovšetkým o povojnovej obnove krajiny napadnutej pred viac ako rokom Ruskom. Nemecký vicekancelár a minister hospodárstva sú na Ukrajine prvýkrát od začiatku vojny, napísala agentúra DPA.

Na návštevu Kyjeva pricestoval nemecký vicekancelár Habeck, bude rokovať o povojnovej obnove Ukrajiny
TASR/AP

Cieľom cesty je podľa Habecka vyslať jasný signál Ukrajine, "že veríme, že zvíťazí, že sa podarí jej obnova... že Ukrajina bude ekonomicky silným partnerom".

Na otázku, prečo na Ukrajinu prišiel až teraz, keď už ju predtým navštívilo niekoľko nemeckých predstaviteľov vrátane kancelára Olafa Scholza, Habeck povedal, že chcel doraziť až v momente, keď so sebou bude môcť niečo priviezť. Teraz so sebou vezie obchodnú delegáciu, "ktorá dáva Ukrajine nádej, že sa po vojne uskutoční obnova."

Aj podľa šéfa Zväzu nemeckého priemyslu (BDI) Siegfrieda Russwurma, ktorý Habecka sprevádza, je dôležité dať Ukrajinkám a Ukrajincom signál, že pri nich stojí aj nemecké hospodárstvo.

Spolková republika patrí medzi najväčších podporovateľov Ukrajiny. Od vlaňajšieho do tohtoročného januára jej už podľa kielského hospodárskeho inštitútu IfW prisľúbila vojenskú podporu vo výške 2,36 miliardy eur a humanitárnej v hodnote 2,5 miliardy eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok