Šéf Vagnerovej skupiny tvrdí, že Bachmut je už pod kontrolou Ruska, Kyjev to poprel

TA3 TASR
3.4.2023 06:53

Zakladateľ ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin v pondelok oznámil, že mesto Bachmut na východe Ukrajiny bolo "v právnom zmysle" dobyté, pretože Rusko tam získalo kontrolu nad hlavnými administratívnymi budovami. Ukrajinská armáda tvrdí, že mesto naďalej odoláva. Informovala agentúra AFP.

"V právnom zmysle bol Bachmut dobytý. Nepriateľ sa sústreďuje v západných oblastiach," uviedol Prigožin v príspevku na platforme Telegram. Na videu priloženom k príspevku držal ruskú vlajku na počesť vojenského blogera Vladlena Tatarského, ktorý v nedeľu zahynul pri výbuchu v kaviarni v meste Petrohrad. "Velitelia jednotiek, ktoré obsadili mestský úrad a celé centrum tam vyvesia túto zástavu," dodal.

"Nepriateľ nezastavil útok na Bachmut. Ukrajinskí obrancovia však mesto odvážne držia a odrážajú početné nepriateľské útoky," uviedol generálny štáb ukrajinskej armády na sociálnej sieti. Boje o Bachmut v Doneckej oblasti sú najdlhšou bitkou počas viac ako ročnej ruskej invázie. V meste žilo pred vypuknutím vojny na Ukrajine približne 70-tisíc ľudí.

Podľa analytikov toto mesto nemá výraznejší strategický význam a jeho možné dobytie by nemalo priniesť veľký obrat. Bachmut však nadobudol veľkú politickú hodnotu, pričom obe strany už do bojov investovali množstvo síl. Kyjev tvrdí, že ubránenie Bachmutu je kľúčové pre udržanie ruských vojsk pozdĺž celej frontovej línie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok