Kaša či pyré nemusí byť len zo zemiakov: Skúste to s hrachom, tekvicou alebo brokolicou

TA3/zm
12.4.2023 08:00

Zemiakové pyré je obľúbená klasika, no rovnako chutnú prílohu získate aj prípravou kaše z inej zeleniny.

Kaša či pyré nemusí byť len zo zemiakov: Skúste to s hrachom, tekvicou alebo brokolicou
Freepik

Rôzne variácie zeleninového pyré sú zdravšou alternatívou oproti zemiakovej kaši.

Hráškové pyré

Skvelá a farebná náhrada za zemiakovú kašu je pyré z hrášku. Hoci nájdete recepty, v ktorých sa pripravuje zo sušeného hrachu, najlepšie chutí z mrazeného hrášku. Ten je na pyré dokonca vhodnejší ako čerstvá zelenina, pretože dosiahnete lepšiu konzistenciu.

Na rozdiel od klasickej zemiakovej kaše, do ktorej sa pridáva smotana na varenie alebo na šľahanie, po uvarení osoleného mrazeného hrášku pridajte na jedno balenie, ktoré má približne 250 až 300 gramov, asi dve lyžice kyslej smotany. Hrášok stačí povariť približne šesť minút, pri mixovaní doň môžete pretlačiť aj strúčik cesnaku.

Kaša zo zeleru

Príprava zelerovej kaše je takmer na vlas rovnaká ako keď varíte zemiaky. Nezabudnite však na jeden detail. Keď zeler očistíte, pokvapkajte ho citrónovou šťavou, orestujte na ciibuľke a až potom dajte zalejte vodou alebo vývarom. Na kašu je vhodnejšia koreňová zelenina, nie stopkový zeler, ten obsahuje priveľa vody. Varte asi desať minút a potom rozmixujte so smotanou na šľahanie.

Pyré z tekvice

Na prípravu pyré z tekvice sú vhodné takmer všetky druhy dyne. Skúsiť môžete maslovú tekvicu, ale zrejme aj tak vyhrá hokkaido. To môžete variť aj neošúpané. Pre dokonalý gastronomický zážitok skombinujte tekvicu s varenými zemiakmi a počas mixovania prilievajte teplé mlieko.    

Brokolicová kaša

U nás sa brokolica v kuchyni využíva takmer vo všetkých prípadoch varená, ale v tejto kašu ju môžete vyskúšať aj v surovom, respektíve čerstvom stave. Polovicu brokolicových ružičiek uvarte v osolenej vode, druhú polovicu pomixujte čerstvú. Keď budete uvarenú zeleninu spolu so smotanou mixovať, prisypte aj čerstvú brokolicu a chute sa krásne spoja.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok