Najlepšia zemiaková kaša od šéfkuchárov: Maslo dávajte studené, smotanu teplú

TA3/zm
24.2.2023 08:00

Hoci zemiaková kaša nepatrí medzi náročné recepty, výsledok môže dopadnúť aj príliš tuhou, alebo naopak, riedkou masou. Vďaka trikom od šéfkuchárov sa dopracujete k tomu najchutnejšiemu výsledku.

Najlepšia zemiaková kaša od šéfkuchárov: Maslo dávajte studené, smotanu teplú
Pixabay

Zemiaky, soľ, maslo, mlieko alebo smotana. To sú základné ingrediencie na prípravu zemiakovej kaše. Záleží však na výbere vhodných ingrediencií, postupe aj pomere.

Vhodné zemiaky

Prvý krok na dosiahnutie čo najchutnejšieho výsledku je výber vhodného typu zemiakov. Pripraviť kašu síce dokážete zo všetkých druhov, no najvhodnejšie sú zemiaky typu C, ktoré sú najviac múčnaté, vďaka čomu sa všetky ingrediencie v závere dobre spoja.

Väčšie kúsky

Možno si poviete, že sa zemiaky aj tak budú mixovať, preto nie je dôležité, na aké veľké či malé kúsky ich krájate. Omyl, dámy. Čím menšie by boli, tým viac vody pri varení do seba zemiaky nasiakli. Takže rozhodne varte veľké kusy alebo pokojne zemiaky v šupke, ktorá ich pred nasiaknutím vody ochráni úplne.

Zemiaky v teple

Po dovarení zemiakov a ich scedení, prípadne ošúpaní, ich vráťte naspäť do hrnca a postavte na sporák, aby sa udržiavali v teple. V tomto vode je potrebné nič neodkladať a zemiaky rovno popučiť. Profesionáli nepoužívajú mixér, ale zemiaky pučia ručne, a to až dovtedy, kým v nich nezostane žiadna hrudka.

Studené maslo

Ďalším krokom je pridanie masla do precízne popučených zemiakov. Hoci vo väčšine receptov sa píše, že by malo mať izbovú teplotu, v tomto prípade vyberajte maslo priamo z chladničky, potrebujete, aby bolo naozaj studené. Udrží to pevnú štruktúru kaše.

Solenie

V tomto kroku šéfkuchári berú do rúk soľničku, teda nevaria zemiaky v slanej vode. Chce to trpezlivosť, pretože by ste mali kašu posoliť, zamiešať a ochutnať a takto to opakovať niekoľkokrát, aby ste dosiahli želanú chuť. Zemiaky, ako všetky jedlá obsahujúce škrob,  pohlcujú množstvo soli, preto sa odporúča dochucovanie až v tomto kroku.

Smotana alebo mlieko

Odborníci volia jednoznačne smotanu na šľahanie, doma si však vystačíte aj s mliekom. Aj tu je však podstatná teplota. Kým maslo malo byť studené, táto ingrediencia by sa do kaše mala primiešavať zohriata, aby neochladila celé jedlo a nerozbila jeho štruktúru. Postupujte ako so soľou, teda prilievajte postupne, miešajte a ochutnávajte.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok