Top udalosti týždňa: Obvinili Trumpa, Heger a Naď na Ukrajine, Matovičove atómovky neprešli, atentát v Petrohrade

ta3/SB, tasr čtk
2.4.2023 21:07

Päťsto eur za voľby nebude. Obvinili Donalda Trumpa. Domácnosti budú mať do roku 2027 zastropovanú cenu elektriny. Oficiálne otvorili Nemocnicu Bory. Heger a Naď boli na Ukrajine. Platy poslancov sa neznížia. Rusko predsedá Bezpečnostnej rade OSN. Kyjev predstavil plán pre Krym. V Petrohrade bol spáchaný atentát.

Top udalosti týždňa: Obvinili Trumpa, Heger a Naď na Ukrajine, Matovičove atómovky neprešli, atentát v Petrohrade
TASR/Úrad vlády SR

Nemocnicu Bory oficiálne otvorili

Novú bratislavskú Nemocnicu Bory vo štvrtok 30. marca otvorili. Prvé pracoviská uvedie do prevádzky v pondelok 3. apríla. Pôjde o špecializované nemocničné ambulancie, rádiologické oddelenie a pracovisko radiačnej onkológie. Plnohodnotne by mala nemocnica fungovať na jeseň tohto roka.

Zdravotná starostlivosť bude hradená z verejného zdravotného poistenia, preto pacientom postačí na ošetrenie zdravotný preukaz. "V súčasnosti má nemocnica uzavreté zmluvy na prvú etapu medicínskych programov so všetkými zdravotnými poisťovňami," ozrejmil generálny riaditeľ nemocnice Ľuboš Lopatka.

Pacientom teda nebudú za zdravotnú starostlivosť účtované žiadne poplatky. "Samostatne spoplatnené budú iba nadštandardné služby, ako napríklad pobyt sprevádzajúcej osoby na pacientskej izbe či výber konkrétneho operatéra," dodal. Zdôraznil, že nemocnica nebude robiť rozdiely medzi poistencami.

Heger a Naď na Ukrajine

Dočasne poverený premiér SR Eduard Heger bol v piatok na Ukrajine, kde sa stretol s prezidentom Volodymyrom Zelenským. S Hegerom na Ukrajinu prišiel aj dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď. Štáb ta3 sledoval situáciu priamo na mieste.

Heger a Zelenskyj hovorili o vývoze ukrajinskej pšenice aj o možnej účasti slovenských firiem na obnove Ukrajiny. Zelenskyj sa Slovensku poďakoval za doterajšiu pomoc Ukrajine, pričom si podľa vlastných slov uvedomuje, že to pre slovenskú vládu nie je jednoduché.

Zahraničnú cestu slovenskej delegácie sme pre vás pokrývali v ONLINE článku počas celého piatka.

Heger otvoril tému vývozu pšenice z Ukrajiny s tým, že treba nájsť spoločné riešenie, ako ju dostať do Afriky, a nie aby končila na európskom trhu a diskriminovala miestnych farmárov. Ukrajinský prezident na to reagoval, že sa bude rozprávať s obchodníkmi, aby nezneužívali situáciu. Zelenskyj zároveň požiadal Slovensko o pomoc pri obnove niektorého zo zničených miest na Ukrajine. Mohlo by ísť o obnovu škôl či nemocníc.

Premiér a minister obrany sa vrátili z pracovnej cesty na Ukrajine v sobotu dopoludnia. Výsledky rokovania s ukrajinskými partnermi zhodnotili netradične vo vlaku na ceste z Kyjeva do Poľska, kde prestúpili do vládneho špeciálu.

Platy poslancov nebudú nižšie

Plat poslanca Národnej rady SR sa nebude znižovať na výšku priemernej mesačnej mzdy. Parlament odmietol novelu zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR z dielne lídra OĽANO Igora Matoviča, ktorá to predpokladala. Navrhoval, aby k platu mohla poslancovi vyplácať príspevok strana, za ktorú kandidoval. Použiť by mohla podľa návrhu peniaze z príspevku zo štátneho rozpočtu.

V súčasnosti je plat poslanca vo výške trojnásobku priemernej nominálnej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve SR za predchádzajúci kalendárny rok. Matovič navrhoval, aby sa plat poslanca znížil trojnásobne. Návrh sa mal týkať aj súčasných poslancov.

"V parlamente sú desiatky poslancov, ktorí prídu len na hlasovanie, nevykonávajú žiadnu poslaneckú činnosť, len hlasujú, ako im predseda prikáže, aby aj nabudúce boli znova na kandidátke," zdôraznil. Myslí si, že to bol spravodlivý návrh, no už ho nebude opätovne predkladať.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok