Top udalosti týždňa: Obvinili Trumpa, Heger a Naď na Ukrajine, Matovičove atómovky neprešli, atentát v Petrohrade

ta3/SB, tasr čtk
2.4.2023 21:07

Päťsto eur za voľby nebude. Obvinili Donalda Trumpa. Domácnosti budú mať do roku 2027 zastropovanú cenu elektriny. Oficiálne otvorili Nemocnicu Bory. Heger a Naď boli na Ukrajine. Platy poslancov sa neznížia. Rusko predsedá Bezpečnostnej rade OSN. Kyjev predstavil plán pre Krym. V Petrohrade bol spáchaný atentát.

Top udalosti týždňa: Obvinili Trumpa, Heger a Naď na Ukrajine, Matovičove atómovky neprešli, atentát v Petrohrade
TASR/Úrad vlády SR

Zhrnuli sme pre vás najdôležitejšie udalosti uplynulého týždňa.

Matovičova päťstovka neprešla

Poslanci Národnej rady SR v stredu odmietli návrh na 500-eurovú odmenu pre voličov za účasť v tohtoročných parlamentných voľbách. Novelu zákona o podmienkach výkonu volebného práva v stredu neposunuli do druhého čítania. Návrh predložil líder OĽANO Igor Matovič.

Odmenu malo podľa novely vyplácať ministerstvo vnútra prostredníctvom poskytovateľa univerzálnej služby podľa zákona o poštových službách. Matovič návrh odôvodňoval snahou o zvýšenie účasti vo voľbách, obával sa, že voliť príde nízky počet ľudí.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová si nevie predstaviť, že by podpísala prípadný zákon týkajúci sa 500-eurovej odmeny za účasť vo voľbách. Zdôraznila, že financie aktuálne na Slovensku chýbajú vo viacerých oblastiach a je potrebné starostlivo zvážiť ich cielené poskytovanie.

"Takéto nápady, ktoré majú obrovský dosah na verejné financie, majú byť najskôr päťkrát zvážené, až potom vyslovené," poznamenala hlava štátu. Na jej vyhlásenie reagoval Matovič svojsky - v statuse na Facebooku.

Obvinili Trumpa

Veľká porota v New Yorku zahlasovala vo štvrtok za obvinenie voči bývalému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi v súvislosti s úplatkom, ktorý vyplatil pornoherečke Stormy Daniels, aby pred voľbami v roku 2016 aby mlčala o pomere s ním, píšu agentúry AP a AFP.

Trump sa tak stal vôbec prvým bývalým prezidentom USA, ktorý čelí obvineniu z trestného činu. Obvinenie vo štvrtok potvrdil aj exprezidentov právnik Joe Tacopina a viaceré ďalšie osoby oboznámené so záležitosťou. 

Trump sa podľa svojich zástupcov nebude snažiť o dohodu a je pripravený bojovať v prípade každého z obvinení. Píše o tom agentúra AFP. Trump sa má postaviť pred súd v utorok.

"Prezidentovi nenasadia putá," povedal jeden z jeho právnikov Joe Tacopina. Prokuratúra podľa neho nedovolí, aby sa z celej veci stal "cirkus". Trump na súde uvedie, že je nevinný, pričom žiadnu dohodu o priznaní viny by neprijal, pretože sa nedopustil trestného činu, dodal Tacopino s tým, že exprezidenta žaloba najskôr "šokovala", no teraz je pripravený bojovať.

Lacnejšia elektrina

Slovenské elektrárne budú dodávať lacnejšiu elektrinu pre domácnosti až do roku 2027. Vláda sa dohodla so SE na predĺžení memoranda o ďalšie tri roky. Na tlačovej konferencii o tom informoval generálny riaditeľ SE Branislav Strýček.

Memorandum o porozumení medzi Ministerstvom hospodárstva SR, Ministerstvom financií SR a Slovenskými elektrárňami, a.s. podpísali zástupcovia elektrární a štátnych inštitúcií vo februári 2022 a pôvodne malo platiť do konca roka 2023. Signatári sa v ňom zaviazali zabezpečiť slovenským domácnostiam elektrickú energiu za cenu 61,2077 eur za megawatthodinu silovej elektriny na výstupe zo Slovenských elektrární. 

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok