Nový rival na obzore. Na prezidenta USA bude kandidovať republikán, ktorý nemá v láske Trumpa

ta3 čtk
2.4.2023 16:48

Bývalý republikánsky guvernér štátu Arkansas Asa Hutchinson oznámil kandidatúru na amerického prezidenta. Informovali o tom agentúra Reuters a AP. Jeho potvrdenými protivníkmi v republikánskych primárkach sú zatiaľ exprezident Donald Trump, bývalá veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová a podnikateľ Vivek Ramaswamy.

Nový rival na obzore. Na prezidenta USA bude kandidovať republikán, ktorý nemá v láske Trumpa
TASR/AP

"Budem kandidovať. A dôvodom je to, že pri svojej šesťmesačnej ceste po Spojených štátoch som počul ľudí hovoriť o vedení našej krajiny. A som presvedčený, že ľudia chcú lídrov, ktorí hovoria k tým najlepším kvalitám našej krajiny, nie len k našim najhorším inštinktom," povedal 72-ročný Hutchinson podľa serveru Politico. "Verím, že ja môžem byť pre amerických občanov takým lídrom," dodal.

Kandidatúru svojho bývalého prezidenta Trumpa - teraz trestne stíhaného - označil Hutchinson za "najhorší scenár" pre Republikánsku stranu, ktorý prospeje len súčasnému demokratickému prezidentovi Joeovi Bidenovi. Podľa denníka The Washington Post bývalý guvernér Arkansasu svoju kritiku exprezidenta Trumpa v posledných rokoch zintenzívnil. Podľa webu Politico Hutchinson uviedol, že by Trump podľa neho z prezidentského zápasu kvôli obvineniu v súvislosti s peniazmi pre pornoherečku Stormy Daniels pred voľbami v roku 2016 odstúpiť.

Ako arkansaský guvernér o sebe dal Hutchison vedieť svojím prvotným odporom voči vládnym opatreniam pri pandémii covidu-19 a následnou zmenou postoja, keď sa pandemická situácia zhoršila. Guvernér neskôr nabádal štátnych zákonodarcov, aby umožnili školám zaviesť povinné zakrývanie dýchacích ciest pred návratom žiakov do tried.

Hutchinson je vyštudovaný právnik. Keď mal 31 rokov, vymenoval ho vtedajší prezident Ronald Reagan v roku 1982 okresným prokurátorom pre súdny okres Západný Arkansas. Hutchinson bol vtedy najmladším okresným prokurátorom v Spojených štátoch. Právu sa aktívne venoval viac ako 20 rokov. Do prvej vládnej funkcie nastúpil na ministerstve vnútornej bezpečnosti (DHS), ktoré vzniklo v reakcii na teroristické útoky z 11. septembra 2001.

Prominentným republikánom sa však stal už skôr: v roku 1990 viedol celoštátny republikánsky výbor v Arkansase a kongresmanom sa prvýkrát stal v roku 1997. Do funkcie bol potom zvolený ešte dvakrát a Snemovňu reprezentantov opustil až v roku 2001. Vo funkcii guvernéra Arkansase skončil tento rok v po ôsmich rokoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok