Republikánka Haleyová oznámila kandidatúru na prezidenta USA, Trump vedie v prieskumoch

ta3 tasr
14.2.2023 21:33

Bývalý americký prezident Donald Trump podľa prieskumu verejnej mienky medzi registrovanými republikánmi výrazne vedie v súboji o republikánsku nomináciu na prezidentský úrad. Vyplýva to z prieskumu tlačovej agentúry Reuters a spoločnosti Ipsos. Prezidentské voľby v USA budú v roku 2024.

Republikánka Haleyová oznámila kandidatúru na prezidenta USA, Trump vedie v prieskumoch
TASR/AP

Trumpovi vyjadrilo podporu v prieskume 43 percent registrovaných republikánskych voličov, pričom 31 percent podporilo guvernéra štátu Florida Rona DeSantisa.

Všeobecne sa očakáva, že DeSantis sa bude uchádzať o Biely domu, ale svoj zámer ešte neoznámil. Bývalému viceprezidentovi Mikeovi Penceovi, ktorý tiež zvažuje kandidatúru, vyjadrilo podporu 7 percent republikánov.

Iba 4 percentá hlasovali za bývalú guvernérku štátu Južná Karolína a niekdajšiu veľvyslankyňu USA pri OSN Nikki Haleyovú, ktorá oznámila kandidatúru v utorok. Prieskum sa uskutočnil od 6. do 13. februára medzi 1465 registrovanými republikánmi.

Haleyová oznámila kandidatúru

Republikánka Nikki Haleyová v utorok oznámila, že sa v roku 2024 bude uchádzať o post prezidenta Spojených štátov. Haleyová je bývalá veľvyslankyňa USA pri Organizácii Spojených národov. V rámci Republikánskej strany bude súperiť s exprezidentom Donaldom Trumpom, ktorý svoju kandidatúru oznámil vlani v novembri.

"Je čas na novú generáciu vedenia - znovuobjaviť fiškálnu zodpovednosť, zabezpečiť naše hranice a posilniť našu krajinu, našu hrdosť a náš cieľ," povedala vo videu natočenom v meste Bamberg v Južnej Karolíne, kde sa narodila.

Haleyová (51) je bývalá guvernérka štátu Južná Karolína. Tvrdí, že dokáže oživiť Republikánsku stranu aj krajinu, ktorá podľa nej v uplynulých rokoch zišla z cesty. Chce tiež zjednotiť národ znervóznený rasovým napätím. Vo videoodkaze pripomenula, že je hrdou dcérou indických imigrantov. Haleyová zároveň sľúbila, že v prípade zvolenia zaujme tvrdý postoj voči rivalom USA vo svete.

Kandidatúru na post prezidenta USA s najväčšou pravdepodobnosťou oznámia aj ďalší republikáni. Niektorí pozorovatelia špekulujú, že Haleyovej krok môže k oznámeniu kandidatúry podnietiť napríklad guvernéra Floridy Rona DeSantisa, či bývalého amerického viceprezidenta Mikea Pencea.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok