Protesty vo Francúzsku sprevádzajú násilnosti, zranenia utrpelo viac ako tisíc policajtov a hasičov

TA3 TASR
2.4.2023 13:24

Viac ako tisíc policajtov a hasičov utrpelo zranenia počas masových protestov proti kontroverznej dôchodkovej reforme, ktoré sa vo Francúzsku konajú už niekoľko týždňov. Pre týždenník Journal du Dimanche to v nedeľu povedal francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

Protesty vo Francúzsku sprevádzajú násilnosti, zranenia utrpelo viac ako tisíc policajtov a hasičov
TASR/AP

Darmanin tiež uviedol, že v súvislosti s demonštráciami sa vyskytlo aj 2579 prípadov podpaľačstva a 316 útokov na budovy štátnych inštitúcií. Dodal, že úrady vyšetrujú 36 príslušníkov policajných zložiek, ktorí sú podozriví z použitia nadmernej sily.

Šéf francúzskeho rezortu vnútra však zároveň odmietol obvinenia z toho, že polícia je voči demonštrantom agresívna. Vyhlásil, že "právo na demonštrácie neznamená právo na používanie násilia" a dodal, že príslušníci polície museli zasiahnuť, keď sa pokojné protesty zmenili na násilné.

Agentúra DPA pripomína, že násilnosti na demonštráciách začali 16. marca, keď francúzska vláda schválila dôchodkovú reformu prezidenta Emmanuela Macrona, ktorou sa zvyšuje vek odchodu do dôchodku zo 62 na 64 rokov. Zákon v súčasnosti posudzuje Ústavná rada, ktorá svoj verdikt zverejní 14. apríla.

Odborári na 6. apríla avizovali ďalšie pokračovanie celonárodných štrajkov a protestov, ktoré ovplyvňujú bežný život vo Francúzsku. V niektorých lokalitách je obmedzená letecká doprava a dodávka palív na čerpacie stanice, píše DPA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok