Šéf iránskej justície hrozí, že bude bez milosti stíhať nezahalené ženy

ta3 čtk
1.4.2023 19:54

Šéf iránskej justície Gholámhosejn Mohsen Edžeí pohrozil, že bude bez milosti stíhať ženy s odhalenými vlasmi, napísala agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne médiá. Reagoval tak na rastúci počet žien, ktoré sa vzpierajú povinnému zahaľovaniu.

iran
AP/Markus Schreiber

"Odhaľovanie sa rovná nepriateľstvu s (našimi) hodnotami," citovalo šéfa iránskej justície niekoľko spravodajských serverov. Tí, "ktorí sa dopustia takých anomálnych činov, budú potrestaní" a budú "bez milosti stíhaní", dodal bez toho, aby uviedol, čo tento trest obnáša.

Edžeí povedal, že príslušníci orgánov činných v trestnom konaní sú "povinní postúpiť zjavné trestné činy a akýkoľvek druh abnormality, ktorá je v rozpore s náboženským právom a vyskytuje sa na verejnosti, súdnym orgánom".

Stále viac žien nosí odhalené vlasy od minuloročného úmrtia 22-ročnej Iránky kurdského pôvodu Mahsy Amíníovej po tom, čo ju zatkla mravnostná polícia. Jej zadržanie súviselo s nesprávne nasadeným hidžábom, šatkou zakrývajúcou vlasy, ktoré musia Iránky povinne nosiť.

Vládne sily násilne potlačili niekoľkomesačné celonárodné protesty, ktoré jej smrť rozpútala. Napriek tomu sú ženy, ktoré riskujú zatknutie za to, že sa vzoprú povinnému odevu, bežne k videniu s odhalenými vlasmi v nákupných centrách, reštauráciách, obchodoch a na uliciach po celej krajine. Sociálne siete zaplavili videonahrávky týchto žien, ako sa bránia mravnostnej polícii.

Iránske ženy si na verejnosti musia šatkou zakrývať vlasy a dekolt od islamskej revolúcie z roku 1979. Tie, ktoré nariadenie porušia, čelia verejným pokarhaniam, pokutám či zatknutiam.

Iránske ministerstvo vnútra vo štvrtkovom vyhlásení hidžáb označilo za "jeden z civilizačných základov iránskeho národa" a "jeden z praktických princípov islamskej republiky". Dodalo, že v tejto otázke nebude "ustupovať" ani nič "tolerovať". Úrad tiež vyzval bežných občanov, aby sa postavili nezahaleným ženám. Podobné smernice v minulosti povzbudili zástancov tvrdej línie k beztrestným útokom na ženy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok