Rusi ostreľovali Kosťantynivku na východe Ukrajiny, zahynulo najmenej šesť ľudí

TA3 ČTK
2.4.2023 12:18

Pri ruskom ostreľovaní Kosťantynivky na východe Ukrajiny v nedeľu zahynulo najmenej šesť ľudí, ďalších osem utrpelo zranenie. Informoval o tom na Telegrame šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak. V predchádzajúcej bilancii hovoril o troch mŕtvych.

"Rusi urobili masívne ostreľovanie mesta Kosťantynivka," uviedol Jermak na sociálnej sieti Twitter. Fotografie zverejnené Jermakom ukazovali čiastočné zničenie budov a krátery po explóziách. "Bolo poškodených 16 bytových domov, osem súkromných domov, materská škola, budova Kosťantynivskej štátnej daňovej inšpekcie, plynové potrubie, tri automobily," dodal neskôr šéf prezidentskej kancelárie na telegrame.

Podľa Jermaka ruské sily pri útoku použili kazetovú muníciu, ktorú mnoho štátov zakazuje. Reuters nemohol toto tvrdenie nezávisle overiť. Kazetové bomby vybuchujú ešte vo vzduchu a rozpadajú sa na menšie nálože, ktoré sa rozptýlia v širokom okolí, čo môže predstavovať značné nebezpečenstvo pre civilistov. 

Ukrajina ani Rusko dohovor o zákaze kazetovej munície nepodpísali. Kosťantynivka, kde pred vojnou žilo asi 70-tisíc ľudí, sa nachádza iba 20 kilometrov západne od Bachmutu, epicentra tvrdých bojov trvajúcich už najmenej osem mesiacov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok