Čierna Hora sa dočká zmeny. Novým prezidentom bude Milatović

ta3 čtk
2.4.2023 08:47

Prezidentom Čiernej Hory sa stane prozápadný ekonóm Jakov Milatović. Vyplýva to z povolebnej prognózy agentúry CEMI vykonanej po sčítaní 62,7 percenta hlasov. Milatović podľa nej získa 60,1 percenta hlasov. Súčasnému prezidentovi Milovi Djukanovičovi agentúra predpovedá zisk 39,9 percenta hlasov.

Čierna Hora sa dočká zmeny. Novým prezidentom bude Milatović
TASR/AP

Milatovičovi podľa analytikov hrá do kariet túžba po politickej zmene v krajine, ktorú Djukanović v rôznych funkciách viedol posledných 30 rokov.

Milatović je tridsaťšesťročný bývalý minister hospodárstva, ktorý má podľa agentúry DPA blízko k srbskej pravoslávnej cirkvi a podporuje vstup Čiernej Hory do Európskej únie. V prvom kole prezidentskej voľby 19. marca skončil druhý za Djukanovičom; hneď po ňom mu ale vyjadrili podporu tretí a štvrtý kandidát v poradí.

Výsledok nedeľných prezidentských volieb je v tejto balkánskej krajine rozhodujúci pre rovnováhu moci. Čiernohorci pôjdu za dva mesiace k voľbám znova, aby vybrali svojich zástupcov v parlamente, ktorý prezident Djukanović rozpustil v polovici marca. Výkonnú moc v krajine okrem dosluhujúceho Djukanoviča zastáva už od vlaňajšieho augusta vláda v demisii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok