Rusko prebralo predsedníctvo Bezpečnostnej rady OSN. Najhorší aprílový žart v histórii, reaguje Kyjev

ta3 čtk
1.4.2023 12:24

Rusko prebralo predsedníctvo Bezpečnostnej rady OSN aj napriek tomu, že Ukrajina naliehala na jej členov, aby tento krok zablokovali. Naposledy, keď Moskva predsedala rade vo februári v roku 2022, začala rozsiahlu inváziu na Ukrajinu.

Prevzatie rotujúceho predsedníctva v Bezpečnostnej rade OSN Ruskom je symbolickou ranou pre systém medzinárodných vzťahov založený na pravidlách. Na Twitteri to uviedol šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak.

"Hovorí to samo za seba, že vo sviatok jedného teroristického štátu - Iránu - začína iný teroristický štát - Rusko - predsedať Bezpečnostnej rade OSN," napísal Jermak s odkazom na iránsky sviatok Dňa islamskej republiky. "Nie je to len hanba. Je to ďalšia symbolická rana systému medzinárodných vzťahov založenému na pravidlách," dodal.

Členovia RB OSN sa v jej vedení striedajú pravidelne po mesiaci. Kremeľ v piatok uviedol, že chce v tejto funkcii "uplatniť všetky svoje práva". Spojené štáty vo štvrtok vyzvali Rusko, aby sa pri nástupe do funkcie "chovalo profesionálne", a uviedli, že neexistujú žiadne prostriedky, ako prevzatie predsedníctva Ruskom zablokovať.

Jermak v príspevku tiež spomenul Irán, ktorý Kyjev a jeho spojenci obviňujú z dodávok zbraní do Ruska, vrátane stoviek dronov, ktoré ohrozovali ukrajinské infraštruktúrne zariadenia. Teherán dodávky zbraní do Ruska popiera.

Bezpečnostná rada OSN má 15 členov, z ktorých päť - USA, Británia, Čína, Francúzsko a Rusko - je stálych a majú právo veta. Zvyšok sú nestáli členovia, z ktorých päť je každoročne volených Valným zhromaždením OSN na dvojročné funkčné obdobie. Aby bola rezolúcia prijatá, musí ju schváliť aspoň deväť členov rady a žiadny z piatich stálych členov nesmie vetovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok