Americký generál: Je nepravdepodobné, že Ukrajina tento rok vyhrá a vyženie Rusov

ta3 čtk
1.4.2023 08:59

Je nepravdepodobné, že by Ukrajina tento rok vyhnala všetky ruské sily zo svojho územia. Povedal to šéf amerického zboru náčelníkov štábov Mark Milley serveru Defense One, podľa ktorého tak chmúrne okomentoval ciele a ambície politikov, diplomatov a vedúcich predstaviteľov obrany od Washingtonu po Kyjev.

Rusko zlyháva

"(Ukrajinský prezident Volodymyr) Zelenskyj mnohokrát verejne vyhlásil, že ukrajinským cieľom je vykopnúť každého Rusa z Ruskom okupovanej Ukrajiny. A to je významná vojenská úloha. Veľmi, veľmi náročná vojenská úloha," povedal najvyššie postavený americký generál. "Nehovorím, že to nejde. Len hovorím, že je to veľmi náročná úloha. Ale je to ich cieľ. Určite na to majú právo, je to ich krajina. A oni tu majú morálnu prevahu," dodal.

Rusko však "zlyhalo" strategicky, operačne a "teraz zlyháva aj takticky", uviedol Milley. Ruské sily podľa neho "dostávajú na frak" od ukrajinských jednotiek, čo je čiastočne spôsobené zlým výcvikom a taktikou ľudských vĺn.

Podľa Milleyho zatiaľ nie je politická vôľa, aby Spojené štáty Ukrajine dodali balistické strely ATACMS. USA ich majú "relatívne málo" a tiež sa trochu preceňuje, čo dokážu, povedal Milley, podľa ktorého existujú lepšie systémy pre Ukrajinu a Spojené štáty momentálne skúmajú tieto možnosti.

Bývalý veliteľ amerických síl v Európe, penzionovaný generál Ben Hodges, uviedol, že sa mu nepozdáva odôvodnenie, prečo Spojené štáty Ukrajine neposkytnú balistické strely ATACMS. "Vzhľadom na talent ľudí, ktorí sa na tom podieľajú, ma prekvapuje, aké nesúvislé sú tieto výhovorky," povedal Hodges.

Krym ako cieľ

Podľa neho Ukrajinci potrebujú byť schopní zasiahnuť veliteľstvo ruskej Čiernomorskej flotily na Krymskom polostrove. "Z Odesy do Sevastopoľa je to presne 300 kilometrov. Takže by ste mohli spustiť ATACMS hneď teraz," povedal Hodges. Ukrajinci síce zasiahli zariadenie na Kryme pomocou bezpilotných lietadiel, ale tieto údery boli skôr ojedinelé.

Skutočný dôvod, prečo sa Bidenova administratíva zdráha vyslať na Ukrajinu ATACMS, vychádza z pretrvávajúcich obáv z eskalácie konfliktu. Serveru to pod podmienkou anonymity povedal bývalý vysokopostavený americký diplomatický úradník, ktorý sa zaoberal rusko-ukrajinskými otázkami.

"Problémom administratívy vždy bolo, že nechcú, aby Ukrajinci používali čokoľvek, čo im poskytneme, proti ruským cieľom a Rusku zo strachu z eskalácie. Ukrajinci boli vždy veľmi spoľahliví a plnili všetky podmienky, ktoré sme im stanovili pre vybavenie, ktoré im poskytujeme," uviedol. "Zabraňujeme ale eskalácii, alebo podporujeme ruskú eskaláciu?" dodal.

Bývalý úradník označil ATACMS za dôležitú súčasť prípadných rokovaní o prímerí. "Mať systémy s dlhším dosahom, ktoré by mohli ohroziť cenné ruské ciele, by bolo odstrašujúcim prostriedkom proti prípadnej obnovenej agresii, ak by bolo v nadchádzajúcich mesiacoch uzavreté nejaké obojstranne prijateľné prímerie," povedal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok