Denník The Wall Street Journal vyzval na vyhostenie ruského veľvyslanca z USA

ta3 TASR
31.3.2023 20:26

Americký denník The Wall Street Journal vyzval na vyhostenie ruského veľvyslanca zo Spojených štátov. Ide o reakciu na zadržanie jeho reportéra v Rusku pre obvinenia zo špionáže, informuje TASR podľa piatkovej správy agentúry AFP.

Denník The Wall Street Journal vyzval na vyhostenie ruského veľvyslanca z USA
TASR/AP

"Prinajmenšom by sa malo očakávať vyhostenie ruského veľvyslanca v USA ako aj ruských novinárov, ktorí tu pracujú," uviedol denník v komentári zverejnenom vo štvrtok. "Načasovania zadržania vyzerá ako plánovaná provokácia s cieľom zahanbiť Spojené štáty a zastrašiť zahraničných novinárov, ktorí stále pôsobia v Rusku," uvádza WSJ. Reportéra WSJ Evana Gershkovicha zadržali v ruskom Jekaterinburgu a vo väzbe v Moskve zostane až do súdneho procesu 29. mája.

Gershkovich je považovaný za prvého zahraničného novinára zadržaného za špionáž v postsovietskom Rusku. Predpokladá sa, že jeho zadržanie ešte viac zvýši napätia medzi Ruskom a Západom v súvislosti s inváziou na Ukrajinu. Zadržanie 31-ročného novinára je tiež vážnou eskaláciou zásahu ruských úradov proti médiám. Za obvinenia zo špionáže mu hrozí až 20 rokov väzenia. Biely dom zadržanie Gershkovicha odsúdil a varoval Američanov pred cestovaním do Ruska. Amerických občanov v Rusku vyzval, aby pre vlastnú bezpečnosť z krajiny odišli. Znepokojenia nad prenasledovaním novinárov vyjadril aj generálny tajomník OSN António Guterres.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok