ROZHOVOR: Histamínová intolerancia je hitom, reálne ňou trpí len zlomok pacientov, hovorí lekár

ta3/Alžbeta Múcsková
4.4.2023 00:00

Príchod jari môže pre alergikov predstavovať nepríjemné obdobie. Stále viac ľudí trpí rôznymi imunitnými ochoreniami, ktoré treba dlhodobo a vytrvalo liečiť. Imunológ a alergológ Miloš Jeseňák v rozhovore vysvetlil, prečo sa alergie objavujú čoraz častejšie, čím sú pre ľudí nebezpečné a ako sa líšia od potravinových intolerancií.

ROZHOVOR: Histamínová intolerancia je hitom, reálne ňou trpí len zlomok pacientov, hovorí lekár
Profimedia

Prečo sa zdá, že čoraz viac ľudí trpí alergiami alebo im alergie pribúdajú? 

Ono sa to nezdá, skutočne alergií pribúda. Čiastočne za to môže aj skoršia a lepšia diagnostika, keďže o týchto ochoreniach je lepšie povedomie a mnohí pacienti prichádzajú na vyšetrenie vo včasných fázach ochorenia. Máme však aj takých, u ktorých na základe neliečenia prerástli do alergie. Výraznejší nárast alergií pozorujeme skôr v priebehu jednotlivých desaťročí. Z roka na rok taký dramatický nárast nie je viditeľný, avšak stále je prítomný. Samozrejme, k nárastu výrazne prispievajú faktory prostredia a jeho znečistenie. Samotná genetická informácia v populácii sa tak rýchlo nemení.

Liečba alergií

Aká je možná budúcnosť vývoja alergií? Zbavíme sa ich, ostanú v tomto stave, alebo ich bude ešte viac?

V budúcnosti očakávame ďalší nárast alergií, nové alergény, rozširovanie niektorých alergénov do iných, napríklad geograficky vyšších, oblastí. Zároveň uvidíme ťažšie formy alergií, vyšší výskyt závažných alergických reakcií. V súčasnosti sa problematike predchádzania alergií a ich vzniku venuje preventívna alergológia. Na základe niektorých faktorov môžeme znížiť riziko vzniku alergií u časti populácie, a to napríklad prevenciou pasívneho fajčenia, znižovaním polutantov vo ovzduší, materským mliekom, očkovaním vybranými vakcínami či dopĺňaním niektorých vitamínov a minerálov pred narodením či v úvode života. Dôležitý je najmä vitamín D, zinok a polynasýtené mastné kyseliny. Univerzálne a presne definované odporúčania však neexistujú, snáď iba s výnimkou vylúčenia pasívneho fajčenia a podpory dojčenia.

V prípade existujúceho alergického ochorenia vieme niektorých pacientov z alergie vyliečiť postupom, ktorý sa označuje ako alergénová imunoterapia. Jeho princípom je podávanie presného konštantného množstva daného alergénu v pravidelných intervaloch počas aspoň troch rokov - a to buď podkožne injekčne, alebo pod jazyk. V budúcnosti očakávame rozšírenie tejto liečebnej a preventívnej stratégie o nové dostupné alergény.

Ako môžu ľudia proti alergiám bojovať? Je možné, že sa z nich niekedy v budúcnosti vyliečia?

Áno, alergénová imunoterapia je spôsob, ako sa z alergie vyliečiť, pričom zároveň táto liečba znižuje riziko nových alergií či rozvoja astmy. Samozrejme, je potrebná dobrá spolupráca pacienta a užívanie aspoň tri roky. Alergia sama o sebe obvykle nevymizne, len môže u časti pacientov niekoľko rokov mať minimálne príznaky. Niektoré formy potravinovej alergie ale môžu s rastom dieťaťa vymiznúť, napríklad alergia na bielkoviny kravského mlieka či vaječné proteíny.

V akých prípadoch sa alergie liečia liekmi a kedy už musia pacienti chodiť na injekcie?

V súčasnosti je preferovaná lokálna topická liečba, teda spreje do nosa, inhalačné spreje pri astme a kvapky do očí. Ak nefungujú, ako druhá línia sa pridáva tabletka antihistaminika. V súčasnosti sa snažíme indikovať a aj začať alergénovú imunoterapiu čo najskôr po stanovení diagnózy alergie dýchacích ciest. Tretí stupeň, teda alergénová imunoterapia, je vo svojej podstate prírodná liečba, pretože obsahuje extrakty alergénov z prírodných zdrojov.

Miloš Jeseňák archív/Miloš Jeseňák
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok