Varšava nepotrebuje súhlas Berlína, aby mohla poslať na Ukrajinu migy. Našla dieru v systéme

ta3 čtk
31.3.2023 11:13

Stíhacie lietadlá MiG-29, ktorých odovzdanie Ukrajine v polovici marca oznámilo Poľsko, nepochádzajú z výbavy armády bývalej Nemeckej demokratickej republiky (NDR). Varšava tak nepotrebuje súhlas Berlína s ich vývozom do vojnou zasiahnutej krajiny. Agentúre DPA to povedal bezpečnostný poradca poľského prezidenta Andrzeja Dudy Jacek Siewiera. Ďalšie lietadlá MiG-29 získalo Poľsko z bývalého Sovietskeho zväzu a tiež z Českej republiky.

Varšava nepotrebuje súhlas Berlína, aby mohla poslať na Ukrajinu migy. Našla dieru v systéme
TASR/AP

"Nejde o nemecké lietadlá," povedal Siewiera, ktorý ale nechcel upresniť pôvod lietadiel, ktoré chce Poľsko odovzdať Ukrajine.

Nemecko v roku 2002 predalo Poľsku 23 stíhacích lietadiel MiG-29, ktoré spolková armáda zdedila z výbavy ozbrojených síl bývalej NDR. V zmluvách s Nemeckom o vývoze zbraní a vojenského materiálu je obvykle ustanovenie, podľa ktorého Berlín musí súhlasiť s každým reexportom.

Poľsko v polovici marca oznámilo, že odovzdá Ukrajine štyri bojové lietadlá MiG-29. Rovnaký počet stíhačiek tohto typu odovzdalo Kyjevu aj Slovensko. Rusko dodávky z Poľska a Slovenska kritizovalo a uviedlo, že tieto stíhacie lietadlá zničia.

Poľsko získalo lietadlá MiG-29 z rôznych štátov, uviedla DPA. Z bývalého Sovietskeho zväzu, kde sa tieto stíhačky vyrábali, kúpilo 12 kusov av 90. rokoch zaobstaralo desať lietadiel z Českej republiky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok