Peking zvyšuje napätie. Deväť čínskych lietadiel prekročilo strednú líniu Taiwanského prielivu

ta3 čtk
31.3.2023 09:44

Taiwanské ministerstvo obrany oznámilo, že deväť čínskych lietadiel prekročilo strednú líniu Taiwanského prielivu, teda neformálnu hranicu deliacu obe strany. Taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen, ktorá je na ceste po Spojených štátoch a krajinách Strednej Ameriky, Peking obvinila, že úmyselne zvyšuje napätie.

Peking zvyšuje napätie. Deväť čínskych lietadiel prekročilo strednú líniu Taiwanského prielivu
Twitter/Taiwan News (ilu)

Čína demokratický Taiwan považuje za svoju neoddeliteľnú súčasť a hrozí mu vojenským zásahom v prípade vyhlásenia nezávislosti. Na diplomatické aktivity taiwanských predstaviteľov Peking často reaguje vojenskými aktivitami v okolí ostrova.

Taiwanská prezidentka uviedla, že Čína zámerne zvyšuje napätie, ale Taipei reaguje obozretne a s pokojom. "Svet vidí, že vo vzťahoch v oblasti je Taiwan tou zodpovednou stranou," citovala taiwanská prezidentská kancelária vyjadrenie Cchaj Jing-wen.

Taiwanská prezidentka v stredu priletela na neoficiálnu návštevu Spojených štátov, kde sa zišla s krajanmi. V Strednej Amerike navštívi Guatemalu a Belize, ktoré patria k iba 13 krajinám sveta, ktoré s Taiwanom udržujú diplomatické vzťahy. USA ako väčšina sveta rešpektujú politiku jednej Číny.

Pri ceste späť sa Cchaj Jing-wen má v pláne zastaviť v Kalifornii, kde by sa podľa očakávania mala stretnúť s predsedom americkej Snemovne reprezentantov Kevinom McCarthym. Peking cestu taiwanskej prezidentky kritizoval a pohrozil zhoršením americko-čínskych vzťahov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok