USA zmrazením iránskych aktív porušili dohodu. Teheránu budú musieť zaplatiť odškodné

ta3 TASR
30.3.2023 21:06

Medzinárodný súdny dvor (MSD) v Haagu vo štvrtok rozhodol, že Washington nezákonne povolil svojim súdom zmraziť aktíva niektorých iránskych spoločností. Spojené štáty preto musia zaplatiť Teheránu odškodné, jeho výška bude určená neskôr. Informuje agentúra Reuters.

Biden
TASR/AP

MSD však zároveň uviedol, že nemôže nariadiť uvoľnenie zmrazených aktív iránskej centrálnej banky v hodnote 1,75 miliardy dolárov (1,61 miliardy eur).

Iránske ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení uviedlo, že verdikt súdu v Haagu "opäť poukázal na legitímnosť" pozícií Iránu "a nezákonné správanie Spojených štátov".

Irán podal na najvyšší súd OSN sťažnosť v roku 2016. Podľa neho Washington porušil podmienky vzájomnej zmluvy o priateľstve z roku 1955, pretože umožnil americkým súdom zmraziť aktíva iránskych spoločností. Takto zablokované finančné prostriedky mali byť vyplatené ako odškodné obetiam teroristických útokov.

Washington od zmluvy odstúpil v roku 2018. Napriek tomu MSD rozhodol, že v čase zmrazenia aktív iránskych obchodných spoločností a subjektov bola dohoda platná.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok