Biely dom odsúdil zadržanie amerického novinára a vyzval krajanov, aby z Ruska odišli

ta3 ČTK
30.3.2023 18:53

Biely dom v štvrtok odsúdil zadržanie amerického novinára Evana Gershkovicha v Rusku a vyzval Američanov, ktorí sa v krajine zdržiavajú, aby okamžite odišli.

Spojené štáty odsúdili zadržanie amerického novinára denníka WSJ v Rusku
TASR/AP

Administratíva prezidenta Joea Bidena je v kontakte s rodinou zatknutého žurnalistu, s jeho zamestnávateľom a tiež s ruskými úradmi, oznámila hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierrová vo vyhlásení. Americký minister zahraničia Antony Blinken podľa agentúry Reuters uviedol, že USA sú hlboko znepokojené zadržaním novinárov.

Súd v Moskve poslal do väzby novinára denníka The Wall Street Journal (WSJ) Gershkoviche, ktorého zadržanie pre podozrenie zo špionáže predtým oznámila ruská tajná služba FSB. Novinár vinu pred súdom odmietol, informovala ruská agentúra TASS.

"Ministerstvo zahraničia je v tejto záležitosti v priamom kontakte s ruskou vládou," uviedla hovorkyňa Bieleho domu s poznámkou, že americké úrady sa snažia zabezpečiť konzulárny prístup ku Gershkovichovi. Právnik obvineného Daniil Berman už skôr uviedol, že ani nebol vpustený do súdnej siene.

Hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová medzitým agentúre Reuters povedala, že Rusko Spojeným štátom konzulárny prístup k reportérovi "vo vhodnom čase" umožní. "Americká strana požiadala diplomatickou cestou o konzulárny prístup k americkému občanovi Evanovi Gershkovichovi, ktorý bol zadržaný v Jekaterinburgu na základe obvinenia zo špionáže. Konzulárny prístup k nemu bude vo vhodnom čase umožnený," povedala agentúre Reuters.

Americký minister zahraničia Antony Blinken podľa Reuters uviedol, že USA sú hlboko znepokojené zadržaním novinárov a odsúdil kroky Moskvy voči médiám. "Chcem dôrazne zopakovať, že Američania by mali dbať na varovanie americkej vlády, aby do Ruska necestovali. Americkí občania, ktorí sa zdržiavajú alebo cestujú po Rusku, by mali okamžite odísť, ako stále odporúča ministerstvo zahraničia," dodala Jean-Pierrová.

Ruská tajná služba predtým uviedla, že Američana zadržala v Jekaterinburgu na Urale pri "pokuse získať tajné informácie", a začala proti nemu trestné stíhanie. Podľa FSB zhromažďoval pre americkú stranu informácie o vojensko-priemyselnom odvetví v Rusku, ktoré predstavovali štátne tajomstvo. Hrozí mu až 20 rokov odňatia slobody, uviedli ruské agentúry.

Dĺžku väzby v štvrtok súd stanovil do 29. mája s tým, že novinár bude umiestnený do moskovskej väzobnej väznice Lefortovo. Proces bude vedený v stupni utajenia "prísne tajné", uviedol súd po rokovaní za zatvorenými dverami. Podľa TASS reportér denníka WSJ vinu pred súdom poprel. Samotný denník vydal skôr vyhlásenie, v ktorom "dôrazne odmietol" obvinenie zo strany FSB a žiadal o Gershkovichovo okamžité prepustenie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok