Súd v Moskve poslal amerického novinára do väzby, ten podozrenie zo špionáže odmietol

ta3 ČTK
30.3.2023 15:21

Súd v Moskve v štvrtok poslal do väzby amerického novinára denníka The Wall Street Journal (WSJ) Evana Gershkovicha, ktorého zadržanie pre podozrenie zo špionáže oznámila ruská tajná služba FSB. Novinár vinu pred súdom odmietol, informovala agentúra TASS.

Súd v Moskve poslal amerického novinára do väzby, ten podozrenie zo špionáže odmietol
Twitter/Moshe Schwartz

Ruská tajná služba predtým uviedla, že Američana zadržala v Jekaterinburgu na Urale pri "pokuse získať tajné informácie", a začala proti nemu trestné stíhanie. Podľa FSB zhromažďoval pre americkú stranu informácie o vojensko-priemyselnom odvetví v Rusku, ktoré predstavovali štátne tajomstvo. Hrozí mu až 20 rokov odňatia slobody, uviedli ruské agentúry.

Dĺžku väzby stanovil súd do 29. mája s tým, že novinár bude umiestnený do moskovskej väzobnej väznice Lefortovo. Proces bude vedený v stupni utajenia "prísne tajné", uviedol súd po rokovaní za zatvorenými dverami.

Podľa TASS reportér denníka WSJ vinu pred súdom poprel. Samotný denník vydal skôr vyhlásenie, v ktorom "dôrazne odmietol" obvinenie zo strany FSB a žiadal o Gershkovichovo okamžité prepustenie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok