Ruský súd poslal do väzenia dôchodcu, ktorý komentoval útoky na Ukrajine

ta3 ČTK
30.3.2023 16:31

Sedemročný trest väzenia uložil v štvrtok moskovský súd dôchodcovi, ktorý na sociálnej sieti komentoval ruské bombardovanie Kyjeva a Mariupolu. Podľa súdu sa previnil šírením "falošných správ" o ruskej armáde, píšu ruské médiá.

putá zatknutie obžalovaný odsúdený ilu 1140 px (TASR/AP)
TASR/AP

"Zabíjanie detí a žien, na Prvom kanále spievame piesne. My, Rusko, sme sa stali bezbožnými. Odpusť nám, Pane!" napísal podľa serveru Meduza 63-ročný Michail Simonov na sociálnu sieť VKontakte. "Ruskí piloti bombardujú deti," znel ďalší komentár. Simonov súdu povedal, že príspevky napísal v reakcii na článok o bombardovaní divadla Mariupolu a ukrajinskej metropoly. Na sociálnych sieťach potom zopakoval to, čo si prečítal, pretože ľutoval premárnených životov.

"Vždy som veril a stále verím, že ľudský život je absolútnou hodnotou, ktorý by mala byť prioritou, hoci si to v našej krajine nemyslí. Bol som tak vychovaný," povedal pred súdom Simonov. Jeho právnik argumentoval, že stránku obžalovaného sledovali v čase zverejnenia komentárov iba dvaja ľudia. Muž navyše následne príspevky zmazal.

Simonov však podľa prokuratúry v príspevkoch podrýval autoritu ruskej armády a užívateľov sociálnej siete klamal ohľadom zákonnosti konania ozbrojených síl. Silu jeho slov nemožno podceňovať, uviedla podľa ruskojazyčného servera BBC prokuratúra. Dôchodcove výroky označila za "nôž v chrbte ruskej armády".

Rusko zaviedlo tresty za "šírenie klamstiev" o ruskej armáde a jej "diskreditáciu" krátko potom, čo vlani vo februári ruská armáda podnikla inváziu na Ukrajinu. Zákon je namierený proti všetkým, ktorí verejne odmietajú oficiálny výklad Moskvy o dianí v susednej krajine. Za jeho porušenie hrozí až 15 rokov väzenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok