Ruského otca odsúdeného v súvislosti s obrázkom jeho dcéry zadržali v Bielorusku

ta3 čtk
30.3.2023 07:14

Ruský otec samoživiteľ, ktorý utiekol z domáceho väzenia krátko pred tým, ako ho súd tento týždeň poslal na dva roky do väzenia v súvislosti s protivojnovou kresbou jeho dcéry, bol zadržaný. Agentúre Reuters to potvrdil advokát a obranca ľudských práv Dmitrij Zachvatov, ktorý bol s odsúdeným Alexejom Moskaljovom po jeho úteku v kontakte. Podľa ruských informačných kanálov na sociálnych sieťach bol Rus zadržaný v Minsku.

Moskaljova zadržali podľa ruských informačných kanálov pravdepodobne kvôli tomu, že si v byte, kde sa skrýval pred prenasledovaním, zapol mobilný telefón.

Otec samoživiteľ z mesta Jefremov sa do problémov so zákonom dostal pôvodne po tom, čo jeho dospievajúca dcéra Maša vlani na jar v škole nakreslila obrázok proti ruskej invázii na Ukrajinu. Vyšetrovatelia ho neskôr obžalovali kvôli protivojnovým komentárom na sociálnych sieťach a do vyriešenia prípadu mu úrady nariadili zostať v domácom väzení. Súd ho v utorok poslal za mreže za diskreditáciu ruskej armády, za čo bývajú v Rusku trestaní ľudia, ktorí dajú najavo odpor voči vojne na Ukrajine. Maša skončila v detskom domove a komisia pre záležitosti maloletých žiada, aby jej otca súd zbavil rodičovských práv.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok