V Rusku zadržali amerického novinára, údajne pre podozrenie zo špionáže

ta3 čtk
30.3.2023 10:04

Ruská tajná služba FSB zadržala v Jekaterinburgu na Urale reportéra amerického denníka The Wall Street Journal (WSJ) Evana Gershkovicha. Tajná služba novinára, ktorý je americkým občanom, podozrieva zo špionáže, informuje agentúra Interfax. Ruské ministerstvo zahraničia uviedlo, že zatknutie nemá čo do činenia s novinárčinou, podľa Kremľa bol muž chytený priamo pri čine. Denník obvinenia odmietol. Gershkovich podľa informácií na webe WSJ pokrýva dianie v Rusku, na Ukrajine a v ďalších štátoch bývalého ZSSR.

Ruská tajná služba uviedla, že Američana zadržala pri "pokuse získať tajné informácie". Proti Gershkovichovi už úrady začali trestné stíhanie. Podľa nej zhromažďoval pre americkú stranu informácie o vojensko-priemyselnom odvetví v Rusku, ktoré predstavovali štátne tajomstvo. Hrozí mu až 20 rokov odňatia slobody, uviedli ruské agentúry.

"To, čo robil zamestnanec amerického denníka The Wall Street Journal v Jekaterinburgu, nemá s novinárinou nič spoločné," uviedla na telegrame hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. "Nie je to prvýkrát, čo boli status 'zahraničného spravodajcu', novinárske vízum a akreditácia zneužité cudzincami v našej krajine na zakrytie (výzvednej) činnosti," dodala. Kremeľ podľa agentúry Reuters rovnako ako hovorca ruskej diplomacie uviedol, že Gershkovich bol "chytený pri čine".

Denník The Wall Street Journal obvinenia odmietol. "The Wall Street Journal dôrazne odmieta obvinenia zo strany FSB a žiada o okamžité prepustenie nášho dôveryhodného a oddaného reportéra Evana Gershkovicha. Vyjadrujeme solidaritu s Evanom a jeho rodinou," uviedol denník .

Už v stredu si lokálne médiá všimli, že novinár zmizol, podotýka nezávislý portál Meduza. Upozornil na to PR špecialista Jaroslav Širšikov, ktorý mladého novinára narodeného v roku 1991, počas jeho pobytu v Jekaterinburgu sprevádzal. Do Jekaterinburgu novinár podľa Širšikova pricestoval z Moskvy, aby tu nazbieral materiál k chystanému článku o žoldnierskej Wagnerovej skupine, ktorá sa podieľa na ruskej invázii na Ukrajinu. Gershkovich sa podľa zdrojov portálu Meduza zo západných médií taktiež vydal do mesta Nižnij Tagil, kde sídli podnik Uralvagonzavod, ktorý vyrába armádnu techniku.

Skúmať wagnerovcov práve do Jekaterinburgu prišiel novinár z toho dôvodu, že zakladateľ žoldnierskej skupiny Jevgenij Prigožin niekoľkokrát kritizoval miestne úrady, uviedol novinárov sprievodca Širšikov. "Evan o ceste nikde verejne nepísal, s rôznymi hovorcami sa stretával v kuloároch," povedal lokálnemu portálu 66.ru Širšikov.

V stredu miestne médiá tiež informovali, že príslušníci silových štruktúr v jednej z reštaurácií v Jekaterinburgu zadržali osobu tak, že ju pretiahli cez hlavu sveter. Širšikov uviedol, že zadržaným by mohol byť práve Gershkovich.

Novinár žije asi šesť rokov v Moskve, z ktorej pokrýva pre WSJ dianie v bývalých štátoch Sovietskeho zväzu. Predtým pracoval aj pre agentúru AFP, denník The New York Times a ruské internetové noviny The Moscow Times.

Americkí občania boli v Rusku zadržaní pre požitie z vyzvedačstva opakovane. Ide však zrejme o prvý prípad, kedy bol zatknutý novinár oficiálne akreditovaný na ruskom ministerstve zahraničia, uviedla agentúra DPA. Vlani v septembri moskovský súd odsúdil novinárov denníkov Kommersant a Vedomosti Ivana Safronova na 22 rokov väzenia za údajnú spoluprácu s českou rozviedkou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok