Stratili členov rodiny aj strechu nad hlavou. Tornáda v Amerike zrovnali so zemou celé mesto

ta3/TASR
31.3.2023 06:00

Rok 2023 je ešte len v prvej štvrtine, no svet už zasiahla nejedna prírodná katastrofa či tragédia. Naposledy postihli americké štáty Mississippi a Alabamu, kde tornáda a silné búrky v noci z 24. na 25. marca zničili niekoľko obcí a desiatky ľudí zranili a pripravili o život. Mesto Rolling Fork úplne pochovali. Podobné situácie nás v dôsledku klimatickej krízy môžu v budúcnosti čakať aj na Slovensku.

Stratili členov rodiny aj strechu nad hlavou. Tornáda v Amerike zrovnali so zemou celé mesto
TASR/AP

Tornáda zasiahli najmä obce Silver City a Rolling Fork, pričom druhú spomenutú takmer celú zrovnali so zemou. "Moje mesto je preč," uviedol pre CNN jeho starosta Eldridge Walker. Pred katastrofou sa pri predpovedi počasia na stanici WTVA 9 dokonca meteorológ z Mississippi pozastavil a začal modliť.

V rozhovore pre MSNBC neskôr vysvetlil, že sa mu nestáva často, že by stratil slová. "V Mississippi sa tornáda vyskytujú často. Táto oblasť však bola už v minulosti zasiahnutá silnými tornádami. Jej obyvatelia sú teda už traumatizovaní. Nemal som v pláne modliť sa vo vysielaní, avšak občas potrebujeme pomoc vyššej moci," priznal.

Tornáda sa v Amerike i vo svete vyskytujú pomerne často, avšak iba zriedka zapríčinia zničenie celých obcí. Portál Britannica definuje tornádo ako "stĺp s malým priemerom prudko rotujúceho vzduchu, ktorý vzniká v oblaku a je v kontakte so zemou." Najčastejšie sa vyskytujú počas búrky na jar a v lete. Zasahujú najmä v stredných zemepisných šírkach severnej aj južnej pologule. Rotujúci vietor môže dosiahnuť rýchlosť až 500 kilometrov za hodinu.

Americký prezident Joe Biden podľa portálu USA Today vydal v nedeľu 26. marca núdzové vyhlásenie pre Mississippi, čím sprístupnil federálne financovanie zasiahnutým okresom Carroll, Humphreys, Monroe a Sharkey. Tieto oblasti ležia pri delte rieky Mississippi a patria do jedného z najchudobnejších amerických regiónov. Mnoho ľudí tam bývalo a býva v mobilných domoch, ktoré majú veľmi nízku odolnosť voči výkyvom počasia. Tornáda však zničili i stojace budovy, z ktorých strhli strechy či poškodili ich statiku.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok